kombo ivan zidarević i vučić
Foto: Facebook/Ivan Zidarević, Arhiva

Upravni sud u Hrvatskoj upravo je presudio da istopolni parovi mogu da budu usvojitelji dece. Ivan Zidarević, gej aktivista iz Hrvatske, objašnjava za Nova.rs da je ovo istorijska presuda za LGBT građane Hrvatske, te ističe da se nada da će pozitivne promene iz regiona doći i do Srbije.

„Danas objavljena presuda Suda je više nego očekivana. Naime, istopolni par, Ivo i Mladen, u formalnom su životnom partnerstvu i pred institucijama Republike Hrvatske oni su u porodičnoj zajednici. Poput predloga Zakona o istopolnim zajednicama u Srbiji, koji ima sličnu definiciju u članu 2., posebno je zabranjeno da državna i javna vlast radi diskriminaciju prema porodičnom statusu i sve šta je dato vanbračnim parovima treba omogućiti i životnim partnerima (istopolnim parovima)“, govori za Nova.rs gej aktivista iz Hrvatske Ivan Zidarević.

PROČITAJTE JOŠ

„Ovo je jako dobra vest koja ohrabruje, jer zaista postoji legitmni interes društva da dva ljudska bića, bili oni muškarac i žena ili dva muškarca, brinu o trećem ljudskom biću (detetu)“, dodao je on.

Komentarišući nedavne izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je rekao da neće potpisati zakon o istopolnim zajednicama, Zidarević navodi da mu je žao što se Vučić, kako kaže, ponosi svojim neznanjem. 

„Vezano za poslednju izjavu predsednika Srbije, ustavnom sekularne (svetovne) Republike, oko ne davanja potpisa na zakon koji se bavi ljudskim pravima, iščitava se sva nemoć demokratskih procesa i uzurpacija deobe vlasti. Žao mi je da se predsednik ponosi svojim neznanjem jer trenutni PZ o istopolnim zajednicama nema niti jednu neustavnu normu i ne nasrće na ustavnu definiciju braka“, objašnjava Zidarević za Nova.rs.

„No, verujem, posle svih nadolazećih izbora, da će Zakon o istopolnim zajednicama biti izglasa i da će, jednog dana, gej građani Srbije biti, prividno naravno, ravnopravni.“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare