Foto:Nebojša Joksić

Reka Pek u Kučevu često ima mutnu i nezdravu boju. Nebojša Joksić je ekološki aktivista koji već dugo ukazuje na ovaj problem i na zagađenje, a u izjavi za naš portal on upozorava i kaže da je zabrinut za svoju porodicu, ali i za sve ostale građane Kučeva.

„Kraj 2017, tada sam počeo intenzivno da se brinem i ti problemi traju sve do danas. Brinem se za sebe i svoju porodicu, ali i za sve ostale građane Kučeva koji letargično čekaju da neko drugi reši njihov problem“, ljut je naš sagovornik.

Joksimović nema dilemu, imenuje i glavnog krivca.

„Rudnik bakra Majdanpek nas decenijama truje ispuštajući jalovinu iz svog rudnika u reku Pek, koja dalje otiče u Dunav. Zi Đin je vlasnik tog rudnika. U početku se to zagađenje događalo jednom do dva puta godišnje, s jeseni i proleća kada su velike kiše – tada su koristili priliku. I tada se voda zamućivala, videlo se. Zadnjih nekoliko godina to mesecima traje. Poslednji napad na Pek, aktuelna situacija, traje od novembra prošle godine“, objašnjava Joksić.

On se pita čime je sve zatrovana ova reka i šta sve otiče Pekom? Potrudiće se da ne ostane sve samo na pitanju, već i da stignu odgovori.

Genocid se nastavlja. Fotografije od 06.03.2021.

Posted by Bata Nebojša Joksić on Субота, 06. март 2021.

 

„Dobio sam i informaciju da ima bakar-sulfata u Peku. Ovih dana bi trebalo da uradimo i analize u laboratorijama u inostranstvu. Nećemo ih raditi u ovdašnjim, pošto smo mi lako potkupljiv narod i rezultati mogu da budu svakakvi“, na oprezu je naš sagovornik.

O problemu Peka pre tri dana raspravljala je i lokalna vlast u Kučevu.

Kako prenosi portal eKučevo, članovi opštinskog Veća održali su u četvrtak hitnu vanrednu sednicu na kojoj je razmatrano trenutno stanje reke Pek, nakon, kako je navedeno, vidljivih i naglih promena u boji vode“.

Tokom diskusija iskazana je velika zabrinutost kao i spremnost ka preduzimanju svih zakonski mogućih mera koje bi dovele do toga da Pek ponovo bude bistra i čista reka. Nakon razmatranja svih aspekata situacije, Veće je donelo više konkretnih mera i odluka, između ostalog da se uradi analiza vode iz reke i to u dve referentne laboratorije. Iniciran je i hitan sastanak sa predsednicima opština kroz koje protiče reka Pek (Majdanpek, Veliko Gradište i Golubac) koji će se održati u Kučevu. Tema sastanka će biti zajednički nastup u vezi sa prevazilaženjem problema zagađenja reke prema državnim organima, prvenstveno Ministarstvu za zaštitu životne sredine“, navodi se u saopštenju nakon sednice opštinskog Veća.

Nova.rs pokušala je da stupi u kontakt sa pojedinim članovima gradskog veća u Kučevu, kako bismo čuli njihove dalje planove i stav u vezi sa ovom problematikom, do objalvljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar