Aktivisti nekoliko udruženja građana i ekoloških grupa predali su juče premijerki Ani Brnabić peticiju s više od 32.000 potpisa protiv projekta kompanije Rio Tinto koja želi da otvori rudnik litijuma u dolini reke Jadar. Aktivisti i stručnjaci koji se ne slažu s tim projektom predočili su premijerki sve opasnosti po životnu sredinu i stanovništvo. Gosti jutarnjeg programa TV Nova S "Probudi se" bili su doktorka tehničkih nauka Mirjana Lukić Anđelković i aktivista Miroslav Mijatović.

Za Vladu je, kako se čulo nakon jučerašnjeg sastanka, projekat i dogovor s kompanijom Rio Tinto neupitan i ima podršku Vlade. S druge strane, aktivisti i stručnjaci izrazili su bojaz zbog potencijalne opasnosti usled realizacije tog projekta.

„Dolazak Rio Tinta je jedna velika ekološka katastrofa u najavi. Oni će da zauzmu 22.000 hektara plodne zemlje i tu će napraviti degraditano zemljište“, smatra Lukić Anđelković.

Ona napominje da je planirana i gradnja pruge, a zemljište će, tvrdi ovaj stručnjak, biti ugroženo sumpornom kiselinom, arsenom i jalovinom.

Lukić Anđelković kaže i da iz kompanije Rio Tinto tvrde da će oni sve to „neutralisati“. Ipak, ona smatra da će u jalovini ostati bor i litijum, koji će ugrožavati reke Jadar i Korenitu.

„Oni planiraju da naprave runik za narednih 60 godina, oni zapravo planiraju da naprave planinu jalovine. Tamo gde je jalovina, tamo ne raste trava, ne raste ništa“, kaže ona i kao problem napominje i to što nije poznat sam proces proizvodnje.

Aktivista Miroslav Mijatović poručuje da će borba biti nastavljena.

„Dobili smo potvrdu da smo mi na suprotnoim stranama. Premijerka Brnabić tvrdi da je Vlada na strani naroda, samo nam nije jasno kako“, iznosi Mijatović utiske s jučerašnjeg sastanka.

On napominje da problem predstavlja i netransparentnost, što otvara prostor za korupciju.

„Ako je sve u redu, zbog čega je toliko netransparentno“, pita se aktivista i napominje da se u ovom slučaju radi mimo zakona Srbije.

Prema rečima Mijatovića, premijerka je napomenula da bi, ukoliko Vlada odustane od projekta i dogovora s kompanijom Rio Tinto, to značilo „ključ u bravu za Srbiju“.

„Nama se čini da je izgradnja rudnika ključ u bravu za Srbiju“, napominje Mijatović i dodaje da će 90.000 tona jalovine biti smešteno u dolini Jadra i da je to pretnja čitavoj zapadnoj Srbiji i šire.

Jadar Foto: Asdflkjh~srwiki/Wikipedia

On, ipak, napominje da se tokom jučerašnjeg sastanka premijerka složila s tim da kompanija Rio Tinto treba da uradi celovitu i sveobuhvatnu procenu uticaja na životnu sredinu, a ne tri odvojene (za rudnik, hemijski kompleks i deponiju), kao što je najavljeno. Takođe, on očekuje i da Vlada predstavi analizu koja će dokazati da je izgradnja tog rudnika javni interes.

„Niko nam još nije dokazao da je taj rudnik u javnom interesu građana Srbije“, ističe Mijatović.

On napominje da postoji spremnost na razgovore, ali da su, ukoliko ne bude adekvatnog odgovora institucija, građani spremni na proteste.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare