Performansa u Nišu Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Performansom "Žensko groblje" koji izvodi u gradovima širom Srbije, Centar za devojke iz Niša želi da podstakne ljude da razmišljaju o problemu nasilja nad ženama, posebno o onom najdrastičnijem, o femicidu, izjavila je danas predstavnica tog centra Tatjana Nikolić.

Prema njenim rečima, performans su danas mogli da vide prolaznici u Obrenovićevoj ulici u Nišu, prethodnih dana su to mogli da učine žitelji devet gradova u svim delovima zemlje, a naredne subote moći će da ga vide stanovnici Kraljeva i Kruševca.

Performansa u Nišu Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

„Performans govori o ženama ubijenim u porodičnom i partnerskom nasilju. Za proteklih deset godina u našoj zemlji ubijeno je 400 žena, a samo u ovoj godini ubijene su 24 žene i jedna dvogodišnja devojčica“, istakla je Nikolić.

Pročitajte još:

Ona je kazala da se o nasilju nad ženama treba da govori svakodnevno, ali ne senzacionalistički, nego sa pravom merom.

„Kazne za nasilnike moraju da budu mnogo veće, a smatram da bi bilo dobro da imamo femicid kao novo krivično delo“, naglasila je Nikolić.

Performansa u Nišu Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Potrebno je, dodala je ona, u medijima zabraniti programe, posebno raialiti programe, u kojima se prikazuje i promoviše nasilje.

Nikolić je rekla da se kampanja „Šestanest dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ ove godine obeležava pod sloganom „Stop femicidu“.

Ona je podsetila da je femicid ubistvo žene zato što je žena, motivisano je mržnjom prema ženama, osećanjem nadmoćnosti i željom za kontrolom njenog života, a ubice su najčešće njihovi najbliži, suprug, bivši suprug, partner, bivši partner, sin, bratanac…

BONUS VIDEO: Marina Radoš: Feministkinje se selektivno bave ženskim pravima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar