Foto: N1

Zamenik gradonačelnika Pirota Miloš Colić izjavio je u emisiji N1 Studio Live da je vanredna situacija u Pirotu ukinuta, kao i da je železnički saobraćaj ponovo u funkciji, ali uz nekoliko ograničenja. "Mislim da je ograničena masa vozila, celokupne kompozicije, na 1200 tona, a mislim da je ova bila 1615, na tom delu železnice saobraćaj je ograničen na 20 km/h, i dok se pruga apsolutno ne osposobi zabranjen je prevoz amonijaka na tom delu pruge Niš-Dimitrovgrad", rekao je.

Vanrednja situacija u Pirotu, koja je proglašena zbog izlivanja cisterne s amonijakom, ukinuta je.

Colić kaže da ukidanje vanredne situacije znači „prestanak svih rizika koje smo imali po živote, zdravlje građana i njihovu imovinu dok je vanredna situacija trajala“.

„Oko 17h 25. decembra smo dobili informaciju da je došlo do izlivanja amonijaka iz jedne od četiri cisterne koje su iskliznule sa šina i završile na prostoru pored pruge, još jedna je iskliznula, ali nije bila u toj poziciji“, kaže.

Navodi da su se iz Štaba za vanredne situacije odmah našli u policiji i krenuli sa prikupljanjem informacija i sa aktivnostima koje su preduzete kako bi se građanstvo evakuisalo i pokušao da se otkloni uzrok.

„Devet saobraćajnih nezgoda sa oko 50 učesnika, toliko se ljudi javilo te večeri u Optštu bolnicu Pirot, svi su sad oporavljeni, nažalost, u tom trenutku su se dogodila dva smrtna slučaja“, kaže.

Ističe da nisu znali koja je koncentracija amonijaka u vazduhu.

„Dali smo preporuke radnim organizacijama u inustrijskoj zoni koja je najbliža mestu dešavanja da ujutru ne rade i treća smena da ne radi, obustavili smo rad vrtića i osnovnih i srednjih škola, radi predostrožnosti. Kasnije, oko 7h ujutru, na šest mesta u gradu smo merili koncentraciju amonijaka, bila je na nuli“, kaže.

Ceo tekst možete da pročitate na sajtu N1

BONUS VIDEO: Lekcija iz Pirota: Koliko je bezbedan transport opasnih materija kroz Beograd?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare