Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Farmaceutska kompanija Zdravlje Leskovac, u partnerstvu sa kompanijom Celltrion uvodi na tržište Srbije i regiona "novu, savremenu, terapijsku opciju" za lečenje ranih faza bolesti izazvanih koronavirusom, a čija je efikasnost 72 odsto, saopšteno je iz leskovačke firme.

„Za ovu savremenu terapiju planirana je registracija kod Agencije za lekove i medicinska sredstva“, navodi se u saopštenju.

Navodi se i da je „reč o leku koji predstavlja monoklonsko antitelo koje igra važnu ulogu u sprečavanju razvoja komplikacija, odnosno indikovan je za lečenje odraslih osoba kojima nije potrebna dodatna terapija kiseonikom i kod pacijenata kod kojih postoji povišen rizik od pojave težih oblika bolesti“.

Dodaje se, u saopštenju na sajtu kompanije, da je „tu efikasnu i bezbednu terapiju Evropska agencija za lekove odobrila za hitnu upotrebu u martu 2021“.

„Rezultati kliničkih studija koji su podneti Evropskoj agenciji za lekove, kao i Real World Evidence podaci iz Južne Koreje, gde je terapiju do sada primilo preko 20.000 pacijenta, pokazuju efikasnost primene leka u izuzetno visokom procentu“, dodala je ta kompanija.

Ukazano je i da je „pored rezultata iz Južne Koreje, i Srbija bila na listi od 13 zemalja u kojima je sprovedena klinička studija u četiri zdravstvena centra“.

Dodaje se da su „pretkliničke studije i laboratorijska ispitivanja pokazali snažno delovanje leka u neutralisanju mutiranih varijanti virusa, poput alfa i delta soja, koje su praćene težom kliničkom slikom“.

Bonus video – Kako izbeći korona ponor?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare