Foto:Shutterstock

Tim za zaštitu učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja u Osnovnoj školi "Vasa Pelagić" u Leskovcu doneo je odluku o pokretanju vaspitno-disciplinskog postupka zbog incidenta koji se dogodio u petak po završetku časa veronauke.

Incident se dogodio pri kraju druge smene, a majka jednog od dečaka javila je medijima da su njenog sina pretukli vršnjaci, da je slučaj prijavila policiji i da dečak trpi petogodišnje „psihičko i socijalno nasilje“.

„Nakon jutrošnjeg razgovora s učenicima u prisustvu razrednog starešine i nastavnice veronauke, razgovarali smo sa svim učenicima i potvrđena je priča nastavnice da su se dva dečaka sukobila. Toliko su se čvrsto uhvatili i pri tom jedan drugog ogrebali, a ostali su s nastavnicom prišli da ih razdvoje. Dakle, nije bilo masovne tuče“, kazao je za Betu direktor škole Aleksandar Cincar-Janković.

Tu su, objašnjava dalje, elementi za prvi nivo nasilja, ali s obzirom da su bile i ogrebotine i da je dečak bio kod lekara, odlučeno je da se povede vaspitno-disciplinski postupak.

„Na taj način će se utvrđivati dodatno činjenice. Deca će dati izjavu u prisustvu roditelja, kao i nastavnice i razrednog starešine“, dodaje.

Na pitanje da prokomentariše tvrdnju majke da njen sin trpi pet godina vršnjačko nasilje, direktor odgovara da je Tim konstatovao da dečak nije trpeo nikakvo fizičko nasilje, da nije bio izopšten i da je veoma dobar učenik, te da je bio u svim školskim timovima.

„Bilo je nekoliko verbalnih rasprava, ali nikad fizičkog i uvek je učetiljica intervenisala“, kazao je direktor.

Reagovalo je i ministarstvo prosvete koje je zatražilo izveštaj o ovom slučaju.

***

BONUS VIDEO: Pitajte Đuru: Igor Jurić o Amber alertu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar