Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nikola Predojević (16), učenik srednje Farmacuetsko fizioterapeutske škole na Zvezdari, pretučen je prethodne sedmice u blizini svoje škole. Nakon svađe sa drugom iz razreda ispred škole ga je dočekao džip. Epilog - krvav i sa polomljenim zubima dovezli su ga kući. Njegova Marija odlučila je da o incidentu i nasilju koje je pretrpeo njen sin obavesti i javnost.

Majka pretučenog dečaka Marija Predojević kaže za „Novu“ da je njenog sina Nikolu sačekao crni džip ispred škole, nakon čega je napadnut. Tom prilikom su mu slomili zube, a ceo slučaj stigao je i do policije.

„Moj sin ima 16 godina, ide u Farmaceutsku-fiziterapeutsku školu na Zvezdari. Pre nekoliko dana, tačnije 26. septembra imao je jedan verbalni sukob sa drugom iz razreda. Taj drug mu je rekao da mogu da se potuku posle škole, jer je smatrao da ga će tako da reše navodni problem, što je moj sin odbio jer nije takvog vaspitanja. Nikola (sin) ide na treninge, probleme ne rešava tučom“, priča majka srednjoškolca.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Kako tvrdi Marija, njenom sinu je nakon verbalne rasprave zaprećeno da će zažaliti. Neposredno nakon završetka časa, Nikolu je ispred škole napao nepoznati maloletnik, a ne drug sa kojim se posvađao. Prema rečima majke, praktično čim je napustio školsko dvorište sačekao ga je crni džip, odakle je izašao NN maloletnik i napao njenog sina.

“Ispred pomenute škole mog sina je sačekao crni džip iz kog je izašlo maloletno NN lice. Taj nepoznati mladić je tražio telefon mom sinu, nakon čega je nokautiralo Nikolu. Tom prilikom mu je polomio zub iz korena, a tri zuba u nizu su se potpuno klatila. Jedna žena videla je to i dovezla mog sina kući. Ubrzo smo otišli u bolnicu i policiju, koja je utvrdila identitet lica koje je napalo mog sina”, priča naša sagovornica.

Foto: Goran Srdanov/ Nova.rs

Ona kaže da je o celom slučaju obaveštena i škola, budući da se sve desilo ispred samog ulaza, ali da ova institucija ne može da uradi ništa.

“Maloletno dete koje je napalo Nikolu nije đak škole, pritom sve se desilo ispred nje, a ne u njoj, zbog čega škola ne može da uradi ništa. Ovo je prava opomena za sve roditelje jer je vršnjačko nasilje uzelo maha. Odlučna sam da se borim za pravdu i da ovakve situacije jednom zauvek prestanu”, napominje Marija.

Nažalost, problemi za Nikolu nisu prestali ni nakon fizičkog napada. Kako tvrdi Marija, njen sin se sada plaši osvete jer će napadač biti krivično gonjen, a ceo slučaj je završio je i medijima.

„Moje dete se plaši osvete. Fizičke posledice su tu, ali ja se više plašim psihičkih posledica zbog ovih trauma. On je krenuo školu, ali verujte mi da ne znam da li je teže meni ili njemu, jer Nikola oseća psihički traume incidenta. Roditelji deteta koje je tražilo da moje dete bude napadnuto ne razumeju šta se desilo, oni uopšste nisu svesni posledica. Mogao je da nastrada, da udari glavom u ivičnjak. Tada bi to bilo ubistvo, ali očigledno posledica niko nije svestan“, zaključila je naša sagovornica.

Postupak je sada stigao do policije i nadležnog tužilaštva, a kako „Nova“ nezvanično saznaje, policija je identifikovala maloletnika (17) koji je udario Nikolu ispred škole. Protiv njega će biti podneta krivična prijava zbog nanošenja teških telesnih povreda.

Oglasilo se i Ministarstvo prosvete

Prema informacijama koje je nam je dostavila škola, incident se desio van ustanove, ali je škola u skladu sa propisima i u interesu učenika preduzela mere, navodi se u odgovoru koji je Nova.rs dobila iz Ministarstva prosvete.

Dodaje se da je obaveštena i policija, a u školi su obavljeni razgovori sa roditeljima učenika i preduzete sve propisane aktivnosti kako bi se sa učenicima radilo na sprečavanju daljeg širenja konflikta, prevenciji novih konflikata i jačanju saradnje i međusobnih odnosa.

„Ministarstvo prati postupanje škola u svakoj pojedinačnoj situaciji, a službenici Ministarstva i školskih uprava pružaju podršku školama u cilju pravovremenog i adekvatnog postupanja“, zaključuje se u odgovoru Ministarstva prosvete.

Bonus video: 23 žene žrtve partnerskih ubistava u 2022: Kada smo oguglali na nasilje? Gošće: Manda Javorina i Sanja Pavlović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar