Zbog pogoršanja epidemije obustavljene VTO procedure

Društvo 17. jul. 202010:39 > 10:40
Podeli:
Testiranje uzoraka na koronavirus u laboratoriji
Foto:EPA-EFE/RONALD WITTEK

"Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO) do daljnjeg neće dostavljati nove spiskove osiguranih lica za zakazivanje termina za konsultaciju za proces BMPO sve dok se u Republici Srbiji ne stvore povoljni epidemiološki uslovi za ponovno upućivanje na postupak BMPO. Potrebno je da klinike za IVF i ostale zdravstvene ustanove odlože zakazane termine, konsultacije i procese i da obaveste parove o tome", odlučio je RFZO, a objavila organizacija "Šansa za roditeljstvo".

Usled pogoršanja epidemiološke situacije izazvane virusom SARS-Cov-2 (korona virus) i povećanja broja zaraženih Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje obratila se Republička stručna komisija za BMPO u vezi sa preporukom sprovođenja postupaka BMPO usled pogoršanja epidemiološke situacije u Srbiji, a na osnovu i dobijenog stručnog mišljenja epidemiologa Instituta Batut, objavila je organizacija „Šansa za roditeljstvo“ na svom portalu.

Kako stoji u obaveštenju koje su objavili, „Republički fond zdravstvenog osiguranja (RFZO) do daljnjeg neće dostavljati nove spiskove osiguranih lica za zakazivanje termina za konsultaciju za proces BMPO sve dok se u Republici Srbiji ne stvore povoljni epidemiološki uslovi za ponovno upućivanje na postupak BMPO. Potrebno je da klinike za IVF i ostale zdravstvene ustanove odlože zakazane termine, konsultacije i procese i da obaveste parove o tome.

Parovi će dobiti nove termine koje će im dodeliti ustanova (klinika za IVF ili zdravstvena ustanova u kojoj se radi komisija).

Počev od 20.7.2020. godine potrebno je obustaviti rad komisija u zdravstvenim ustanovama. Komisija će obavestiti parove o novom terminu kao i o tome da je komisija otkazana. Odrediće se novi termin kada se za to steknu novi uslovi.

Oni parovi koji su započeli proces – u konsultaciji sa lekarom treba da donesu odluku o nastavku, odnosno prestanku procesa ili eventualnog zamrzavanja embriona“, stoji u obaveštenju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar