nova.rs

Više od 1.000 stanovnika niškog naselja Brzi Brod protestovalo je popodne zbog izgradnje dalekovoda u tom naselju, a tokom protestne šetnje blokirali su na jedan sat Bulevar svetog cara Konstantina koji povezuje Niš i Nišku Banju.

Gradjani su istakli da se mirnim protestom, četvrtim za poslednje dve nedelje, bore za svoje naselje, „jer to niko umesto njih neće da uradi“.

PROČITAJTE JOŠ:

Ponovili su zahtev, a to je izgradnja podzemnog, umesto nadzemnog dalekovoda u delu trase koja prolazi pored njihovih kuća, lokalne crkve, igrališta i izletišta.

Ivan Cvetanović poručio je sa protesta da Brzi Brod nije „jezgro kriminalnih struktura“, već da u njemu ima advokata, doktora, arhitekata i svi oni će dati doprinos da se sačuva zdravlje dece u tom naselju.
„Svi oni koje smo glasali, kojima smo ukazali poverenje nemaju trunku poštovanja prema nama. Pripisuje nam se da smo neka struja Srpske napredne stranke, da smo demokrate, da smo žuti. Ovde nas ne interesuje ko je za koga, nego ko je za naše naselje“, naglasio je Cvetanović.

Foto: MIljana Isailović/Nova.rs

Stanovnik Brzog Broda Dragan Radosavljević rekao je da bord direktora preduzeća Elektromreže Srbije ima dvostruke standarde kada je u pitanju gradnja dalekovoda.
„Kažu da je potpuno bezbedno da nam postave dalekovod iznad glava, maltene iznad samih spavaćih soba, a propis koji su sami doneli kaže da dalekovod mora da bude udaljen najmanje 100 metara od auto-puta. Auto-putem se samo prolazi, a mi treba da budemo stalno izloženi zračenju“, kazao je Radosavljević.
On je kazao da je naučna studija u kojoj je učestvovao i Univerzitet Oksford, a kojom je bilo obuhvaćeno 40.000 ljudi pokazala da se učestalost tumora na mozgu, leukemije i steriliteta uvećava za 70 odsto usled izloženosti zračenju električnih vodova.

„Varaju se oni koji stanuju dalje od dalekovoda u Brzom Brodu da su bezbedni. Svi smo ugroženi jer se začenje akumulira. To je poput čaše sa vodom. Kod onih koji su bliže čaša će se brže napuniti, kod onih koji su dalje sporije, ali će se napuniti“, istakao je Radosavljević.
Na protestu je rečeno da su stanovnici Brzog Broda poslali pismo i slike sa protesta predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i da od njega očekuju pozitivan odgovor.
Meštani koji se protive gradnji nadzemnog dalekovoda prošle nedelje su zatrpali rupu iskopanu zbog postavljanja prvog stuba dalekovoda i na tom mestu postavili drveni krst.
Na prethodnom protestu nosili su smrtovnice na kojima je pisalo da je „dalekovod“ sahranjen, ali da ožalošćenih nema.
Preduzeće Elektromreža Srbije (EMS) saopštilo je  u petak da je grupa gradjana niškog naselja Brzi Brod, ponovo sprečila gradnju dalekovoda u tom naselju, a meštani su odbacili optužbe i zapretili tužbom.
U saopštenju EMS-a je navedeno da je izvodjačima radova i predstavnicima tog preduzeća prilaz parcelama bio zagradjen vozilima, a izzvodjačima radova je rečeno da će, ukoliko se pokuša nastavak radova, biti isceniran i incident za koji će biti okrivljen EMS.

Foto: MIljana Isailović/Nova.rs

„Najavljeno je i masovnije izvodjenje žena i dece, vezivanje za dalekovodne stubova, a čule su se i pretnje o postavljanju eksploziva na mestima gde bi trebalo da se nalaze dalekovodni stubovi“, navedeno je u saopštenju.
U Elektromrežama Srbije su istakli zahtevi stanovnika Brzog Broda za postavljanje podzemnih kablova u tom delu trase nemaju nikakvo ekonomsko, niti tehničko utemeljenje.
„Dalekovodi ni u jednom delu trase ne prelaze preko objekata. Osim toga, projektanti su na ovom vodu, projektovali provodnike minimalne visine od 14 metara, iako zakon predvidja da mogu biti i na osam metara od zemlje“, rekli su u EMS-u.

Foto: MIljana Isailović/Nova.rs

Ometanje gradnje, istakli su, imaće posledice na energetsku situaciju, ne samo u naselju Brzi Brod, već i u celom Nišu.

Trasa dalekovoda čija se izgradnja planira pored Brzog Broda duga je 3,5 kilometara, a snage je dva puta 110 kilovolti.

BONUS VIDEO: Blokada puta – radnici Fiata

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar