Stanovnici niškog naselja Brzi Brod danas su, treći put za deset dana, blokirali saobraćaj na Bulevaru svetog cara Konstatina, izmedju Niša i Niške Banje, u znak protesta zbog započete gradnje dalekovoda u tom naselju.

Oko 2.000 građana se najpre okupilo u centru Brzog Broda, odakle su preko razglasa poručili nadležnima u gradu i rukovodstvu „Elektroprivrede Srbije“ (EPS) da ne odustaju od zahteva da dalekovod bude izgradjen podzemno.

Ivan Cvetanović iz Brzog Broda je rekao da je interesu gradjana da dalekovod izgradi, ali ne onako kako je zacrtao EPS.

Protest u Nišu Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

„Niko nas nije kontaktirao proteklih dana od predstavnika grada, opštine ili Elektroprivrede Srbije. Gradonačelnica i dalje stoji pri svom stavu da se trasa ne može promeniti“, rekao je Cvetanović.

Prema njegovim rečima, već u nedelju biće organizovan novi protest, a gradjani će pozvati predstavnike grada da tada dodju u naselje.

„Ovde su ponovo dolazili nadležni iz Elektroprivrede Srbije i neko obezbedjenje iz Beograda. Po našim informacijama oni su juče kontaktirali ministra policije Aleksandra Vulina da im omogući obezbedjenje za izgradnju dalekovoda“, izjavio je Cvetanović.

Prema njegovim rečima, očigledno je da niko nema sluha da „sedne sa gradjanima“ i da civilizovano razgovara o izmeni projekta.

„Mi se trudimo da korak po korak stavimo ljudima do znanja da može izbiti mnogo veći bunt. Nije isključeno da protest organizujemo i u gradu“, istakao je Cvetanović.

On je naglasio da se ne radi o političkom protestu, već o protestu koji ima veze samo sa zdravim razumom.

Protest u Nišu Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Stanovnica Brzog Broda Jasmina Radosavljević rekla je da su meštani imali uvid u projekat i da su videli da EPS planira da tri i po kilometara dalekovoda u delu naselja pudu nadzemna, a potom podzemna 3,7 kilometara.

„Preko Nišave je dalekovod mogao da bude gradjen, ali tamo je planirana izgradnja stambenog kompleksa i turističko-ugostiteljkih objekata i sigurno nisu hteli njih da ugrožavaju. Nas koji smo još osamdesetih godina kupili placeve, imamo gradjevinske dozvole i legalizovane objekte nas ko pita. Našu decu ko pita. Tu nam je vrtić, škola, crkva, igrališta, mesto za izletnike. Ustav nam garantuje zdravu životnu sredinu. Šta je ovo? Ustav ne poštuju“, istakla je Radosavljević.

Njen suprug Dragan Radosavljević istakao je da projekat planira da dalekovod pored arheološkog nalazišta Medija ide podzemno, a kroz naselje Brzi Brod nadzemno.

„Zašto su tako projektovali? Tamo podzemno, a nama koji smo živi ide iznad glava. EPS ima alternativno rešenje, podzemni dalekovod. Neka suzbiju svoju sujetu, neka ga spuste ispod zemlje. Zašto bi podizali tenzije i uznemirili ovoliko ljudi. Ovo je najsvetija borba, borba za zdravlje i život naše dece i unučića. Mi nećemo odustati ni po koju cenu to neka bude jasno. Ako neko misli suprotno neka dođe na „svečano otvaranje“ niškog Jasenovca. Zatvaraju nas kao u Jasenovcu“, rekao je Radosavljević.

Protest u Nišu Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Stanovnici Brzog Broda koji se protive gradnji dalekovoda, proteklih dana su zatrpali rupu iskopanu zbog postavljanja prvog stuba dalekovoda u blizini dečijeg igrališta. Oni su pri tom u zemlju pobili krst kao znak da su tu „sahranili“ dalekovod. Na današnjem protestu nosili su smrtovnice na kojima je pisalo da je dalekovod „preminuo 2022. godine kod prve rupe i da ožalošćenih nema“.

Oko 50 stanovnika tog naselja je prošle nedelje stalo ispred mašina na gradilištu, zbog čega su radovi na izgradnji dalekovoda privremeno obustavljeni.

Elektromreže Srbije oglasile su se povodom zaustavljanja radova i istakli da su gradjani postupili „neovlašćeno i nezakonito“. Iz tog preduzeća su poručili gradjanima da dalekovod od trafo stanice „Niš dva“ do trafo stanice „Niš šest“ mora biti izgradjen, jer bi u protivnom elektroenergetski sistem bio ugrožen.

Nadležni u EMS uveravaju stanovnike Brzog Broda da će dalekovod biti izgradjen po najsavremenijim svetskim standardima i normativima zaštite životne sredine.

***

BONUS VIDEO: Protest zbog dalekovoda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar