Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Upozorenja stižu sa svih strana, sa hladnijim danima kao da se diže temperatura u vezi sa koronavirusom. Članovi Kriznog štaba svaku priliku koriste da upute apel i uplaše nas novim merama. Predrag Kon nas podseća da maske treba da nosimo i na otvorenom, Branislav Tiodorović nagoveštava da će, ako ne poštujemo mere, za dve nedelje biti više od 500 obolelih dnevno, a kad se pređe taj broj, moguće je da će biti odlučeno da više ne bude nastave u školama i na fakultetima, već će nastava biti isključivo onlajn. Da situacija bude još konfuznija, Tiodorović ubrzo upućuje demanti ove izjave i tvdi da je "problematično govoriti o konkretnim ciframa".

Slažemo se da je problematično govoriti o ciframa, a pogotovo kada do javnosti sve češće stižu dokazi o tome da su cifre koje nam se javno pominju ne slažu sa realnim ciframa o broju zaraženih i umrlih. Epilog – građanima je dosta svega i sve manje imaju živaca da uopšte slušaju članove Kriznog štaba, a kamoli da se pridržavaju mera koje propisuju.

„Treći talas korone uveliko je u toku i ako se ne budemo urazumili i poštovali protivepidemijske mere, za dve nedelje imaćemo više od 500 obolelih dnevno, a kad pređemo taj broj, moguće je da ćemo odlučiti da više ne bude nastave u školama i na fakultetima, već će nastava biti isključivo onlajn, od kuće“, preneo je Kurir izjavu Tiodorovića.

Nekoliko sati kasnije sledi demanti, pa je, kako prenosi Beta, Tiodorović negirao da je beogradskim medijima rekao da će škole u Srbiji biti zatvorene ukoliko dnevno broj novoobolelih bude veći od 500, i dodao da „ne bi želeo da ikada dostignemo tu cifru“.

„U nekom trenutku ćemo možda reći da prelazimo na onlajn sistem rada u školama, ali govoriti o konkretnim ciframa je vrlo problematično“, izjavio je Tiodorović na konferenciji za novinare niškog Štaba za vanredne situacije.

Nova. rs, pokušavala je tokom celog dana da stupi u kontakt sa doktorom Tiodorovićem, kako bismo dobili pojašnjenje ove uidurme, a sve što smo dobili je kratak SMS: „Krenuo sam na put“.

Nije to prvi put da nam nakon izjava Kriznog štaba u glavama ostanu mnoga pitanja, bez odgovora. Kako da ih shvatimo ozbiljno i da uvažimo njihove apele, kada prečesto demantuju sami sebe.

Za sve one kojima Krizni štab ne uliva poverenje, apel da se uozbiljimo stiže i iz redova lekara okupljenih u udruženju Ujedinjeni protiv kovida. Zanimalo nas je odakle ova uznemirujuća predviđanja o naglom porastu pozitivnih na koronu i novom talasu.

„Brojevi rastu, to je jasno, postoji matematička progresija. Ukoliko se oslonimo na naša iskustva u pauzi između juna i jula, kada smo imali slabljenje prvog talasa, pa nakon toga drugi pik. I tada je, kao sada, počelo da raste polako. Sa druge strane, jasno je i da korona besni u regionu, nemoguće je da samo kod nas miruje, dok svuda okolo bukti. Jesen je, očekivano je da se svaka respiratorna infekcija pojača“, objašnjava nam Anđela Gavrilović, jedna od lekara sa spiska udruženja Ujedinjeni protiv kovida.

U prilog upozorenjima govore cifre iz regiona. Poslednji podaci pokazuju da je u Rumuniji više od 2.000 novoobolelih, Austriji oko 1.000, a u Bosni i Hrvatskoj ih je oko 200.

Doktorka Gavrilović u izjavi za naš portal ističe i da se narod opustio, primećuje da se maske slabo nose, posebno u unutrašnjosti. U Beogradu tu situaciju ocenjuje kao „solidnu“.

Smatra da je nakon izjava Kriznog štaba Tiodorović sa pravom „iskočio da upozori“.

„Da li će biti dostignuta cifra od 500 koju pominje Tiodorović, zavisi od toga da li su brojevi koji nam se sada saopštavaju realni i da li se dovoljan broj ljudi testira“, kaže Gavrilović.

Naša sagovornica smatra da su izjave Kriznog štaba kontardiktorne, pa ljudima nije dovoljno jasno sugerisano da je ovo poslednja šansa da se zaštite.

Ona primećuje da Krizni štab za porast broja zaraženih pokušava da okrivi kafiće i podseća da su isti ti kafići radili u skladu sa preporukama Kriznog štaba.

„Očekujemo da bukne novi talas. U ime svih lekara u Srbiji apelujemo da se sve to ozbiljno shvati. Sigurno je da će biti trećeg talasa, a očekuje se i grip, ukrstiće se sve respiratorne infekcije“, upozorava doktorka Gavrilović.

Bez odgovora iz Kriznog štaba

Nova.rs je od članova Kriznog šta htela da dobije konkretnije odgovore, koji će nam pojasniti na osnovu čega nam stižu sva upozoronje i da li treba da se pripremamo za zatvaranje škola, fakulteta i nove, oštrije mere. U danu kada je registrovano 67 obolelih, a nakon jučerašnje cifre od 102 novozaražena pacijenta, nisu nam odgovorili ni Branisalav Tiodorović ni Predrag Kon, ni Darija Kisić Tepavčević.

Sigurno će biti više zaraženih

Imunolog Nebojša Arsenijević, za naš portal kaže da nam upozorenje stiže na osnovu epidemiološke situacije u susednim zemljama i na osnovu saznanja o prenošenju virusa u hladnijim mesecima koji predstoje.

Nebojša Arsenijević Foto: printscreen tv prva

„Od sredine oktobra kreću respitarorne infekcije i traju celu zimu. To će isto da se dešava i sa ovim virusom, to je logika“, objašnjava imunolog.

Ne bi ga iznenadilo da u Srbiji bude i više od 500 zaraženih dnevno, cifre koju pominje Tiodorović. Ipak, ne usuđuje se da prognozira.

„Ne mogu tačno da procenim , ali sigurno će biti više zaraženih nego što ih je sada“, ubeđen je naš sagovornik.

 

Ne ugledajte se na političare

 

Ujedinjeni protiv kovida danas su se oglasili i saopštenjem u kojem su poručili građanima, da narednih nekoliko meseci izbegavaju skupove i ne organizuju slave i proslave.

„Molimo vas da se ne ugledate na političare. Oni se, ne samo u našoj zemlji, već i u mnogim drugim sredinama u svetu, ponašaju bahato, nekažnjeno krše protivepidemijske mere i ugrožavaju okolinu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je tokom leta nekoliko dana delilo zdravstveni sistem od kolapsa, kada za ozbiljno obolele ne bi bilo mesta u bolnicama, i da je isključivo požrtvovanošću zaposlenih u zdravstvu dva puta zdravstveni sistem sačuvan od raspada.

„Kako strašno može da izgleda taj scenario videli smo nedavno u Novom Pazaru i Tutinu. Posledice su bile tragične“, navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare