Foto: Shutterstock

Koalicija za slobodu medija tražila je danas da se zaustavi kampanja protiv profesionalnih medija i nevladinih organizacija, koja je pokrenuta u tabloidnim medijima nakon što je nekoliko medija na društvenoj mreži Tviter 17. avgusta dobilo oznaku da sarađuju sa Vladom Srbije.

U saopštenju Koalicije navodi se da finansiranje organizacija i medija prolazi kontrolu finansijskih institucija u Srbiji, kao i da je ono transparentno za razliku od značajnog broja provladinih medija čije finansiranje nije dostupno javnosti.

„Targetiranje medija koji se bave profesionalno novinarstvom u Srbiji direktno vodi ka nasilju prema njima, kao što smo to već bezbroj puta videli. Način iznošenja informacija i kontekst u kom se one objavljuju direktno utiču na bezbednost novinara i saradnika nevladinih organizacija“, naveli su iz Koalicije.

Pozvali su institucije u Srbiji da se oglase i da, ukoliko ima bilo šta sporno u vezi sa finansiranjem profesionalnih medija i nevladinih organizacija, to hitno objave.

„Ukoliko se ne oglase, smatraćemo da su deo kampanje koja se vodi protiv naših kolega i saradnika“, kazali su u saopštenju.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar