Ilustracija Foto:ministarstvo pravde

Bivši ombudsman, advokat Miloš Janković izjavio je danas da je bez klimatizacije zatvorski život na temperaturama od 40 stepeni Celzijusovih katastrofalan.

Reagujući na informaciju o smrti jednog zatvorenika i jednog stražara u beogradskom Centralnom zatvoru, Janković je agenciji Beta kazao da su leti, za vreme tropskih vrućina, uslovi u ćelijama sa više zatvorenika nepodnošljivi.

„Zatvorska uprava je proteklih godina obezbedila grejanje u većini zatvora. Medjutim, većina ćelija nema klimatizaciju. Činjenica je da je veoma teško obezbediti klimatizaciju svih prostorija u zatvorima i to se ne uspeva ni u ogromnoj većini zatvorskih sistema u svetu“, rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, nedostatak klimatizacije u zatvorskim ćelijama je prilično rizičan za zatvorenike i čuvare koji imaju kardiovaskularne i druge bolesti.

„Uloga zdravstvenih radnika u ovom periodu bi trebalo da bude pojačana tako što bi vršili intenzivniji nadzor nad zdravstvenim stanjem lica koja su osetljiva na visoke temperature“, naglasio je bivši ombudsman.

Dodao je da u zatvorima nije problem samo visoka temperatura, nego i provetravanje ćelija.

„Prozori su mali, a postoje i rešetke koje sprečavaju dotok svežeg vazduha“, kazao je Janković.

U ranim jutarnjim časovima, danas su u Centralnom zatvoru u Beogradu pronađeni mrtvi jedan čuvar i zatvorenik.

Zatvorenik Z. S. (44) je pronađen mrtav u grupnoj sobi u Centralnom zatvoru. Na njegovom telu nema povreda, niti su zabeleženi ikakvi tragovi nasilja, a Z.S. je bolovao od dijabetesa.

S druge strane zatvora, mrtav je pronađen i jedan zatvorski čuvar.

„Čuvar je preminuo u svojoj kancelariji, a pritvorenik u svojoj ćeliji. Ovde dve smrti nisu povezane, a oba muškarca su umrla prirodnom smrću“, saopštila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS).

Pretpostavlja se da su visoke temperature razlog zašto je čuvaru i pritvoreniku pozlilo.Bonus video: Najveće prirodne katastrofe u istoriji

Komentari

Svi komentari (0)