Milos Jankovic i Stanislava Kulidzan
Miloš Janković i Stanislava Kulidžan Foto:Ivan Dinić/Nova S

Zašto Srbija ima više zatvorenika nego što ima mesta u zatvorima i da li otvaranje novih objekata značilo poboljšanje uslova u svim objektima, kakva je kazneno-popravna politika i resocijalizacija - samo su neka pitanja o kojima su u emisiji "Među nama" govorili advokat Miloš Janković, nekadašnji zamenik zaštitnika građana i Stanislava Kulidžan iz nevladine nemačke organizacije "Help".

Komentarišući podatak da je 107,3 zatvorenika na 100 mesta, Miloš Janković kaže da taj podatak ukazuje da u zatvorima Republike Srbije nema mesta, ali da Srbija nije jedina sa takvim problemom.

„Tu je možda veći problem zašto su ti ljudi u zatvoru, a to otvara pitanje kaznene politike Srbije. Umesto da se sudovi koji izriču zatvorske kazne opredele za izricanje alternativnih sankcija, poput mere rada u javnom interesu, niz uslovne osude, tu je i institucija kućnog zatvora… Ne pribegava se alternativama, a zatvor kao takav je zatvorena ustanova, mesto gde su mogući i postoje slučajevi zlostavljanja, međutim to su i mesta u kom ne dolazi do prevaspitavanja“, objašnjava Janković.

Nevladina nemačka oganizacija „Help“ donirala je opremu radionicama u vrednosti od oko 700.000 evra zatvorima.

„Help je 2014. godine započeo pilot projekat u kazneno-popravnom zavodu u Nišu i Okružnom zatvoru u Vranju, gde je donirana oprema za radionice, kako bi se kroz radno angažovanje osuđenih lica uticalo na poboljšanje programa tretmana i što se tiče samog stepena povrata, a mislim da bi bilo krajnje vreme da se uradi jedna sveobuhvatnija analiza“, kazala je Stanislava Kulidžan.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram