Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Republički krizni štab juče je saopštio da je u Kragujevcu registrovano 19 novozaraženih građana, što je na društvenim mrežama probudilo sumnju u istinitost podataka, jer novinari i građani koji redovno prate kragujevačku kovid statistiku, znaju da Institut ponedeljkom ne objavljuje podatke o zaraženima, pošto laboratorija ne radi nedeljom. Kako je došlo do ovog nepoklapanja podataka i kojim brojevima treba verovati, Nova.rs proveravala je u kragujevačkom Institutu za javno zdravlje.

Podaci kragujevačkog Instituta i republičkog kriznog štaba, često se „sudaraju“, a razlog za to, prema mišljenju direktora te ustanove dr Dragana Vasiljevića, najverovatnije leži u činjenici da krizni štab saopštava rezultate iz centralne Covid baze, koji su raspoloživi neposredno pre konferencije za novinare.

On objašnjava da laboratorije koje rade PCR testiranje imaju obavezu da po završetku svake smene, dobijene rezultate unesu u Covid bazu, tako da tek na kraju dana, navodi Vasiljević, mogu da se saberu podaci za određeni dan.

„Mi u Institutu sačekamo da obradimo sve uzorke koji su uzeti u toku jednog dana, kako bismo dobili tačan broj zaraženih za 24 sata i ja čvrsto stojim iza svih brojeva koje objavimo. Na primer, četvrtkom objavimo koliko je u sredu bilo testiranih, zaraženih i izolovanih, jer sačekamo da laboratorija obradi uzorke koji su uzeti prethodnog dana u popodnevnim satima“, precizira dr Vasiljević i pretpostavlja da krizni štab drugačije „sabira“ broj novozaraženih u Srbiji.

Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Mogu da govorim na primeru kragujevačkog Instituta i na osnovu toga pretpostavljam kako dolazi do razlike u brojevima, a ona se uvek javlja kada laboratorija radi u dve smene. Mislim da krizni štab, zbog svojih konferencija koje su oko 15 sati, saopštava podatke koje laboratorije dostave do tog trenutka.

U praksi to znači da oni saberu brojeve našeg izveštaja iz druge smene od juče i iz današnje prve smene, što je preklapanje rezultata uzoraka iz dva različita dana. Mi uvek radimo statistiku na nivou jednog dana i zbog toga se naši podaci ne poklapaju sa kriznim štabom“, pojašnjava dr Vasiljević ovu zavrzlamu.

Zašto je ponedeljak specifičan?

Direktor Instituta za javno zdravlje za portal Nova.rs pojašnjava da je ponedeljak specifičan za uvid u broj novozaraženih. On navodi da jučerašnji izveštaj na nivou cele Srbije, prema kojem je znatno manje kovid pozitivnih u odnosu na prethodni dan, nije merodavan, jer većina laboratorija ne radi nedeljom.

Foto:Privatna arhiva

Vasiljević ističe da se ponedeljkom u laboratorijama obrađuju uzorci koji su uzeti tokom dva dana, odnosno u nedelju i ponedeljak, pa do redovnog saopštenja republičkog kriznog štaba, kaže on, laboratorije mogu da obrade oko trećinu ukupno uzetih uzoraka.

„Mislim da je ta situacija oko ponedeljka najviše i zbunila javnost u Kragujevcu. I ja sam, iskreno, bio iznenađen kada je krizni štab saopštio podatke o zaraženima, ali jedino logično objašnjenje je da su objavili rezultate iz prve smene naše laboratorije, jer tu postoji podudaranje u brojevima. Mi u Institutu utorkom objavljujemo kompletne podatke za oba dana, koji, unapred mogu da kažem, neće da se poklapaju sa izveštajem kriznog štaba, ali stojimo iza svake brojke“, zaključio je dr Vasiljević.

Kragujevački Institut transparentan od početka pandemije

Od prvog zabeleženog kovid pozitivnog slučaja na teritoriji Šumadije, kragujevački Institut za javno zdravlje na transparentan način saopštava podatke o testiranim i pozitivnim građanima. Tu ulogu na sebe preuzeo je direktor Instituta dr Dragan Vasiljević, koji svakodnevno šalje poruke novinarima, gradskom kriznom štabu i kabinetu premijerke Srbije o kovid statistici za 24 sata.

Ti podaci tokom prethodnih meseci postali su svojevrsni aksiom na koji je kragujevačka javnost navikla, a izveštaje dr Vasiljevića, osim novinara svakodnevno objavljuje i Facebook grupa Kragujevac u borbi protiv Covid 19.
U tom izveštaju sadržani su podaci po opštinama Šumadijskog okruga o broju novozaraženih, testiranima, trenutno izolovanim građanima, kao i ukupan broj potvrđenih slučajeva od početka pandemije u svakoj opštini.

Takođe, odnedavno, dr Vasiljević objavljuje i pol i uzrast novootkrivenih slučajeva kao i procentne vrednosti. Svaki izveštaj dr Vasiljević završava savetima za disciplinovano i odgovorno ponašanje i porukom „Borba traje, korona mora pasti“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare