Foto:TANJUG / MINISTARSTVO ODBRANE / DARIMIR BANDA; EPA-EFE

Rebalansom budžeta država će izdvojiti osam puta više za vojsku nego za zdravstvo, što deluje nelogično s obzirom na to da se i u ovoj godini nalazimo u pandemiji koronavirusa.

Novim rebalansom budžeta iz aprila, Vlada Republike Srbije i resorno Ministarstvo finansija odlučili su da povećaju izdatke za vojsku, što konkretno znači da će u odnosu na resor zdravstva taj budžet biti veći osam puta.

Ulaganja u sektor odbrane rebalansom uvećana su za više od 40 odsto. Novim planom, za vojnu opremu i naoružavanje izdvojeno je skoro 88 milijardi dinara, dok je za zdravstvo namenjeno osam puta manje.

Deluje prilično nejasno kako je moguće da u godini kada koronavirus još uvek nije pobeđen dolaze povećani izdaci za naoružanje. Ekonomisti tvrde da su takvi potezi nerezonski.

„Kada smo imali rebalans u ovoj godini, znate koji sektor je zabeležio najveći skok kapitalnih ulaganja. Nije ni zdravstvo nisu ni putevi. Pa da li je trenutak, ako se već nije znalo u decembru kada je donošen budžet, da u rebalansu u aprilu, u kriznoj godini povećamo najviše ulaganja u ovaj sektor“, rekao je ekonomista i bivši član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković.

Pulmolog Dejan Žujović rekao je za Nova.rs da ovakva izdvajanja „nisu normalna“, ali da je to samo segment u lošem ponašanju prema zdravstvenim radnicima koje traje godinama.

„U dekadi loših đaka najmanje se izdvaja za medicinu, obrazovanje. Mi idemo ka potpunoj dehumanizaciji društva i nikome nije potrebno zdravo biće. Mi medicinu nismo prepoznavali kao nacionalni resurs nikada, a ovo je samo egzaktni primer ‘maćehinskog’ pristupa prema medicini. Uvek je ta oblast bila sredstvo za potkusurivanje političkih protivnika, a najlošije su prolazili doktori i medicinske sestre koji imaju mizerna primanja“, kazao je Žujović za Nova.rs.

Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Pulmolog ističe da su plate medicinskog osoblja „socijalna kategorija“.

„Time se ne zadovoljavaju njihove elementarne ljudske potrebe. Investicije u zdravstvo su minimalne, mi smo mogli da iskoristimo naš potencijal da postanemo mesto medicinskog turizma, gde će ljudi iz Nemačke dolaziti da se leče. To je mogao da postane državni posao veka, ali kao i sve i to je propalo“, dodao je doktor i objasnio da se ne vodi računa o budućnosti zdravstva u Srbiji.

Šutanovac: Moglo da se preusmeri; Malinović: Neshvatljivo

„Vojska Srbije se oprema po dugoročnom planu, koji je verujem usvojen pre pandemije. To ne znači da delovi tih sredstava nisu mogli da se preusmere u očekivano i neophodno ulaganje u zdravstveni sistem. Povećanje izdvajanja u VS bi moralo da se odrazi kroz veću popularnost vojske i povećanje interesovanja mladih za vojne škole i profesionalnu vojsku, ali to se ne dešava“, rekao je za Nova.rs komentarišući ovu informaciju Dragan Šutanovac, bivši ministar odbrane.

„Kao građanin ove države mogu da kažem da ova vlast zaista ima problem sa određivanjem društvenih prioriteta. Neshvatljive su razlike u ulaganju u vojsku i zdravstvo. Iako se kao bivši profesionalni vojnik radujem svakom ulaganju u odbranu i vojsku, treba imati u vidu da su sada prioriteti nešto drugo. Osim, ako nije reč o ugovorima koji su potpisani pre pandemije“, smatra general Vojske Srbije u penziji Sreto Malinović.

„Fali nam domaćinskog raspolaganja budžetom u Srbiji. Morali bismo da imamo predmet u osnovnoj školi koji bi se zvao budžet i njegovo raspologanje. Mi sada imamo dve olupine od MIG-a, a u Srbiji imamo bolnice koje nećemo moći ni da renoviramo, nego da ih pravimo ponovo, samo ne znam od kojih para. Situacija u bolnici u Aleksincu je na nivou Nikaragve, Nigerije. Ne znam u kojoj zemlji može da bude prihvatljiva onakva bolnica, ali zato su prihvatljivi avioni“, zaključio je Žujović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare