Foto:BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Andrija Gavrilovic/DS

Pobedili smo i u ekonomskom i u zdravstvenom ratu, poručio je na Kopaonik biznis forumu ministar finansija Siniša Mali. Međutim, budžet govori drugačije, jer je rebalansom iz aprila, država odlučila da u godini pandemije osam puta više novca potroši za nabavku vojne opreme i naoružavanje, nego za zdravstvo.

Srbija je iz pandemije izašla ekonomski jaka i stabilna, tvrdi ministar finansija. Jedan od najmanjh padova BDP u Evropi prošle godine, najveći ekonomski rast ove i sve to uz nikad više investicija, poručuje Siniša Mali.

„Uprkos pandemiji koronavirusa, uprkos novcu koji smo izdvojili i za lekove i za vakcine i za opremu i za izgradnju novih bolnica. Mi nastavljamo da investiramo nikad više u autoputeve, mostove, bolnice, škole, fabrike otpadnih voda“, rekao je Mali.

Nastavlja država u godini pandemije da investira i u naoružavanje i odbranu. Fiskalni savet, upozorava, pokazatelj da država nema ni jasne vizije, a ni strategije.

„Kada smo imali rebalans u ovoj godini, znate koji sektor je zabeležio najveći skok kapitalnih ulaganja. Nije ni zdravstvo nisu ni putevi. Pa da li je trenutak, ako se već nije znalo u decembru kada je donošen budžet, da u rebalansu u aprilu, u kriznoj godini povećamo najviše ulaganja u ovaj sektor“, kaže Vladimir Vučković.

Ulaganja u sektor bezbednosti rebalansom budžeta uvećana su za više od 40 odsto. Tako je za vojnu opremu i naoružavanje izdvojeno skoro 88 milijardi dinara, dok je za zdravstvo namenjeno osam puta manje.

Takvo trošenje novca u godini pandemije je neopravdano, tvrde ekonomsiti i podsećaju da nema svako ulaganje isti uticaj na ekonomiju i životni standard građana.

„Činjenica je da je godinama izostajalo ulaganje u zdravstvo i zbog toga smo mi prošle godine imali viši deficit nego što je to bilo neophodno. Ako se ne varam, prema procenama Fiskalnog saveta deficit je bio veći za 1,3 ili 1,4 procentna poena“, kaže predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.

A bilo je neophodno jer zdravstveni sistem godinama nije bio na listi prioriteta.

„Ovo sada što država izdvaja novac za obnovu bolnica i kupovinu opreme, to jeste pohvalno, ali je jednokratno. Pitanje hoće li se nastaviti. Čak i taj novac koji je izvdojen za zdravstvo, mi ne znamo ko je dobio poslove, da li je bilo konkurencije, a da ne podsećam da ne znamo koja je bila cena testova ili respiratora koje je država kupila“, kaže Ivana Pavlović iz Nove ekonomije.

Ne zna se ni cena vakcina koje je država kupila, ali se zna da će jedan deo novca koji je izdvojen za zdravstvo u ovoj godini biti potrošen na gradnju fabrike vakcina. Drugi deo namenjen je za izgradnju nove kovid bolnice u Novom Sadu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar