Foto:organizacija ASTRA

Predstavnici Zaštitnika građana su, nakon saznanja iz medija o sumnjama na težak položaj i neadekvatne uslove u kojim žive vijetnamski radnici u Zrenjaninu, zajedno sa predstavnicima Policijske uprave u tom gradu obišli objekte čiju zabranu je policija naložila i utvrdili da se u njima nalaze boce za TNG i burad za dizel što predstavlja opasnost po živote tih ljudi.

Delegacija Zaštitnika građana je u sredu razgovarala sa predstavnicima PU Zrenjanin, kao i sa radnicima i predstavnicima firme koja angažuje radnike iz Vijetnama. Zaštitnik građana je saznao da svi angažovani strani radnici imaju urednu prijavu i radnu dozvolu, saopšteno je iz kancelarije Zaštitnika građana.

Zaštitnika građana su predstavnici PU Zrenjanin obavestili da je Sektor za vanredne situacije MUP-a u utorak obavio nadzor u objektima u kojima su smešteni radnici i odmah doneo rešenje o zabrani upotrebe dva objekta u svrhu stanovanja u kojima su smešteni radnici, kao i držanje boca za TNG i buradi za dizel gorivu koji su tamo zatečeni, zbog opasnosti koja od njih može nastati.

Ombudsman je tražio da se radnicima iz Vijetnama obezbede bolji uslovi smeštaja, a PU Zrenjanin je informisala predstavnike ove institucije i da je o svemu obavestila Više javno tužilaštvo u Zrenjaninu kako bi utvrdilo da li je došlo do izvršenja nekog od krivičnih dela.

Zaštitnik građana je informisan i da je Inspekcija rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja obavila nadzor, kao i da je Centar za zaštitu žrtava trgovine ljudima, kao nezavisna ustanova socijalne zaštite, preduzimao mere iz svoje nadležnosti.

Zaštitnik građana će tražiti informacije od Inspekcije rada i Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima o aktivnostima koje su preduzeli u ovom slučaju, kao i od MUP-a o utvrđenom stanju tokom nadzora nad realizacijom rešenja kojim je zabranjena upotreba dva objekta za stanovanje, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Emisija N1 Ispod površine – Ping pong Ling longa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar