Marija Alimpić Foto: N1

Aktivistkinja udruženja "Zaštitimo Jadar i Rađevinu" Marija Alimpić izjavila je FoNetu da samo ukidanje Prostornog plan područja posebne namene za projekat "Jadar" nije dovoljno da bi se reklo da smo konačno završili sa tim projektom.

Ona je naglasila da je potrebno da se ukinu lokacijski uslovi koje kompanija Rio Tinto ima, da se zemljište koje je postalo građevinsko vrati u prethodni status, odnosno da se ponovo preimenuje u poljoprivredno i šumsko.

Alimpić je ukazala da je potrebno da se iz Prostornog plana Srbije izbriše litijum koji je u njega unet 2016. godine, „ne samo zbog Jadra nego i zbog svih drugih lokacija na kojima se istražuje ili se planira istraživanje litijuma“, kojih ima više od 10.

Istakla je da se mora ispitati koji su ljudi zloupotrebili svoj službeni položaj i „ilegalno odobrili usvajanje“ Prostornog plana za projekat „Jadar“ i oni koji su u Prostorni plan Srbije uneli litijum.

Alimpić je podsetila da su Jadar i Rađevina dom više od 150 biljnih i životinjskih vrsta zaštićenih zakonima Srbije i brojnim međunarodnim konvencijama.

Uzimajući u obzir da je dolina Jadra plavno područje, upozorila je, sasvim je jasno da se projekat „Jadar“ nikada ne može realizovati, bez obzira da li se radi o Rio Tinto ili nekoj drugoj kompaniji.

„Ne pristajemo na moratorijum niti ga tražimo, jer je on po svojoj definiciji – odlaganje problema“, rekla je Alimpić.

Dodala je da žitelji Jadra i Rađevine već dve godine na svojim imanjima žive kao „podstanari“, što znači da nemaju pravo da planiraju budućnost.

„Dakle, ne moratorijum već trajna zabrana uz zaštitu pomenutih predela i poštovanje postojećih zakona koji, iako su loši, ipak znače jer ukoliko bi se poštovali taj rudnik nikada ne bi mogao da se otvori“, zaključila je Alimpić.

BONUS VIDEO: Uskoro odluka o projektu Jadar, a šta dalje?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar