Zlatko Kokanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Zlatko Kokanović iz udruženja "Ne damo Jadar" izjavio je večeras da je odluka vlade Srbije da poništi Uredbu o prostornom planu za projekat "Jadar" veliki korak na zabrani eksploatacije litijuma, ali da bi predstavnici vlasti trebalo da uvere ekološke aktiviste i stanovnike zapadne Srbije u svoje časne namere.

Kokanović je agenciji Beta kazao da će predstavnici ekoloških udruženja u petak zatražiti od vlade Srbije sva dokumenta na osnovu kojih se ukida projekat „Jadar“.

„Ako vlada Srbije ima časne namere, mora da odgovori šta će biti sa više od 500 bušotina Rio Tinta na području zapadne Srbije, kao i sa otkupljenim imanjima i porušenim kućama u dolini Jadra i Rađevine. Takođe, i dalje insistiramo na odluci o trajnoj zabrani iskopavanja litijuma i bora u celoj Srbiji“, istakao je Kokanović.

Po njegovim rečima, predstavnici vlasti su pre mesec dana obećali stanovnicima Gornjih Nedeljica i okolnih sela da će uložiti više miliona dinara za infrastrukturu tog kraja, ali da za sada od toga ništa nije realizovano.

„Obećali su oko 60 kilometara asfalta, bandere za elektro-mrežu, 10 miliona evra za kanalisanje reke Jadar… Tek ako se ti projekti realizuju verovaćemo da su namere vlade Srbije časne i da smo na putu pobede“, naglasio je Kokanović.

BONUS VIDEO: Savo Manojlović ispred Vlade: Tražimo moratorijum na istraživanje litijuma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare