Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Vladislav Mitić

Nekadašnji član kabineta Zorana Đinđića Žarko Korać rekao je večeras da preminula univerzitetska profesorka u penziji Srbijanka Turajlić nije bila posmatrač društveno-političkih dešavanja, već aktivni učesnik i borac koji je dao doprinos demokratskoj Srbiji.

Žarko Korać je istakao da će Srbijanku Turajlić pamtiti kao osobu koja je veliku energiju, mnogo slobodnog vremena i ljubavi poklonila onome što se zove „borba za mnogo bolju Srbiju nego što je danas“.

„Lično me je jako pogodila vest o smrti profesorke Turajlić. Ona je dala svoj doprinos da kažem demokratskoj Srbiji, ona je posle demokratskih promena u vladi Zorana Đinđića radila u Ministarstvu obrazovanja i tu funkciju je prihvatila na naš nagovor. To nije ono što je ona želela, ali smo je molili imajući u vidu veliki ugled koji je imala kod studenata i mnogo profesora Beogradskog univerziteta“, rekao je Korać za portal Nova.rs.

„Ona se hrabro borila za autonomiju univerziteta kao dekan ETF-a i ja ću joj zaista to pamtiti dok sam živ. Kada su uvedene one drakonske mere da se izbacuju profesori koji nisu potpisali izjave lojalnosti Miloševićevom režimu i kada su uvedeni redari na nekim fakultetima, ona je stajala tamo sa studentima. Jako mnogo je činila studentima i mislim da je čak bila počasni član Otpora. Ona je dala svoj doprinos demokratskoj Srbiji onoliko koliko je mogla i ja sam joj na tome stvarno zahvalan.“

Korać je podsetio da je Srbijanka Turajlić do pre nekoliko godina u javnosti i svuda bila kritičar svega što ne valja.

„Bila je jedna vrlo specifična osoba, univerzitetski profesor koja se nije skrivala iza te ‘ljušture’ akademskog čoveka nego je želela i bila aktivna na tom političkom i društvenom polju“, izjavio je Korać.

U osvrtu na njen govor iz 2009. godine kada je prilikom dodele nagrade „Osvajanje slobode“ rekla „da se možda jesmo borili da osvojimo slobodu, ali da misli da je to bio fijasko, pa je vreme da ponovo zasučemo rukave“, Korać ocenjuje da je ona to verovatno rekla u jednom trenutku slabosti.

„Verujem da je to delom tačno, ako nije većinski tačno, ali to nije ličilo na nju, ona je bila borac. Ona bi zasukala rukave i uvek se borila, ona nije bila posmatrač, kao što su često univerzitetski ljudi, ona nije gledala sa strane i bavila se svojom strukom, već je uvek imala veliku želju da Srbija bolje izgleda. To je verovatno bio trenutak njene slabosti kod takve vrste ljudi kada osećaju jedan umor kao Sizif – kada stalno dižeš neki kamen koji neko gura nazad. Ona je uložila mnogo u te prve godine posle poraza Milošević“, rekao je Korać.

Podsetimo, univerzitetska profesorka u penziji Srbijanka Turajlić preminula je večeras iznenada u 76. godini života.

***

BONUS VIDEO – Petooktobarske demokratske promene

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar