Srbijanka Turajlić. Foto: Vladislav Mitić

Univerzitetska profesorka u penziji Srbijanka Turajlić preminula je danas iznenada u 76. godini.

Srbijanka Turajlić rođena je 25. aprila 1946. godine u Beogradu. Otac joj je rođen u Beogradu, a majka u Zagrebu, oboje su po profesiji bili advokati, a ona je bila diplomirani inženjer elektrotehnike.

U Beogradu je završila osnovnu školu i gimnaziju, a nakon gimnazije završila je i Elektrotehnički fakultet u Beogradu, 1969. godine, gde je i magistrirala 1973, a zatim doktorirala 1979. godine.

Tokom studija više puta dobijala studentske nagrade. Turajlić je kao studentkinja ETF-a dobila univerzitetsku Novembarsku nagradu, kao i Aprilsku nagradu Saveza studenata Beogradskog univerziteta (1967. i 1968).

Radila je kao vanredna profesorka na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu i to na Katedri za signale i sisteme. Na matičnom fakultetu se zaposlila kao asistentkinja 1969. godine, docent je postala 1982, a vanredni profesor 1989. godine. U penziju je otišla 2011. godine.

Inače, Srbijanka Turajlić je bila stipendistkinja francuske vlade u Grenoblu od 1974. do 1975, a kao predavač radila je od 1984. do 1986. u Montereju u Kaliforniji.

Turajlić je bila i pomoćnik ministra za visoko obrazovanje u Ministarstvu prosvete i sporta od 2001. do 2004. godine, a između ostalog zahvaljujući i njenom angažmanu, 2003. godine Srbija je pristupila Bolonjskom procesu.

Turajlić je tokom karijere bila i prodekan za nastavu, predsednica Komisije za nastavu Beogradskog univerziteta, upravnica Računarskog centra ETF-a, ali i vanredna profesorka na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Krajem devedesetih godina prošlog veka bila je aktivna članica pokreta Otpor i jedna od osnivača Pokreta slobodnih građana.

Dobitnica je nagrade Osvajanje slobode za 2009. godinu, a koju dodeljuje Fond Maja Maršićević Tasić za doprinos pobedi demokratije u Srbiji.

Turajlić je bila unuka nekadašnjeg ministra pravde Kraljevine Jugoslavije Dušana Peleša, koji je bio ministar od 31. marta 1920 godine do 16. maja 1920 godine.

Srbijanka Turajlić iza sebe je ostavila ćerke Milu i Ninu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare