Foto: Nova.rs

Radnica leskovačke "Jure" koja je zbog koronavirusa bila na bolničkom lečenju, prihvatila je da svoje iskustvo podeli sa čitaocima portala Nova.rs, ali je zamolila za anonimnost. Posle šest dana provedenih u bolnici, trenutno je u kućnoj izolaciji, a za potvrdu potpunog izlečenja, kako navodi, čeka da i na ponovljenom testu bude negativna.

Radnica „Jure“ (ime poznato redakciji) zaražena je koronavirusom u „talasu“ koji je fabriku zahvatio početkom maja. Za naš portal objašnjava da ne zna sa sigurnošću kada se zarazila, ali tvrdi da je i pored toga što je redovno nosila masku, virus dobila negde u fabrici. Ona navodi da je na njenoj radnoj poziciji neizbežan kontakt sa drugim kolegama, a često je, kaže, kao ispomoć išla i u drugi deo fabrike.

„Baš tih dana kada sam bila u periodu inkubacije, moja grupa je pomagala kolegama na drugoj operaciji, tako da sam prolazila kroz celu fabriku i radila na drugoj traci. Autobusi su tih dana takođe bili prepuni, a i u kantini se dugo čekalo u redovima. Mogla sam na svim tim mestima da se zarazim, jer u takvim situacijama nismo mogli da držimo odstojanje“, kaže ona, dodajući da je ipak najrizičnije bilo u autobusima, jer su ljudi, kako navodi, zbog umora često skidali maske.

Foto: Aleksandra Petrović

Naša sagovornica objašnjava da su od kompanije dobili pamučne maske i radne rukavice, ali da su u pojedinim situacijama „golim rukama“ dodirivali metalne površine izložene velikom broju ljudi, pa sumnja da se možda zarazila i u kantini.

„Postoje situacija kada moramo da skinemo rukavice i kada više nas dodiruje iste kvake, stolove, stolice, jednostavno, čovek mora da skine rukavice kada jede. Nas je mnogo u fabrici, tako da se stvaraju gužve gde god da krenemo – gužve su na pauzama za obroke, u redovima ispred kantine, ispred toaleta, kada dolazimo i kada odlazimo s posla, tako da sam mogla da se zarazim na svim tim mestima“, priča ona.

Prve simptome bolesti pripisala umoru

Na prve simptome u početku uopšte nije obraćala pažnju niti je posumnjala na koronavirus. U razgovoru za naš portal, kaže da je imala blago povišenu tempraturu samo jedan dan, a glavobolju i malaksalost pripisala je umoru. Međutim, pošto je virus već bio prisutan u fabrici, napominje da je ipak otišla na pregled.

„Kada sam otišla kod lekara, odmah su mi snimili pluća i uradila sam laboratorijske analize. Svi rezultati su mi bili dobri, ali pošto radim u Juri, uputili su me na testiranje. Sutradan su mi javili da sam pozitivna i odmah su me prevezli u Kovid bolnicu“, priča ova radnica, navodeći da su u tom trenutku strah i briga za zdravlje njene dece i porodice, bili mnogo veći nego saznanje da je zaražena koronavirusom.

Foto: N1

„Ja sam se osećala dobro, nisam imala teške simptome, ali me je izjedala briga o deci. Stalno sam razmišljala o tome da li sam ih zarazila i da li će se i oni razboleti“, kaže i dodaje da je strah uvek bio prisutan.

Ova mlada žena i majka za naš portal objašnjava, da su svi članovi njene porodice dobili rešenja o kućnoj samoizolaciji, ali da niko nije testiran. Prema njenim rečima, u Zavodu za javno zdravlje joj je rečeno da će ih testirati, ukoliko se kod nekoga od njih pojave simptomi.

Na sreću, priča sa olakšanjem, niko iz porodice nije imao simptome i svi su izašli iz samoizolacije.

„Korona oduzima čulo ukusa i mirisa“

Naša sagovornica navodi, da se njena bolest medicinskim rečnikom, vodila kao „lakša klinička slika“. Temperaturu nije imala, a osim blagog suvog kašlja, tokom bolničkog lečenja dobila je simptome, o kojima je do tada samo čitala u medijima.

„Potpuno sam izgubila čulo ukusa i mirisa. Ne umem da opišem taj osećaj, ništa vas ne boli, ali ne osećate nikakve ukuse ni mirise. Na sreću to nije trajalo dugo, a čula su počela da mi se vraćaju postepeno. Prvo sam počela da osećam ukuse, a posle toga i mirise. Tada mi je već bilo mnogo lakše, jer sam predosećala da bolest prolazi“, kaže ona.

Dok je bila u bolnici, kako navodi, svakodnevno su na lečenje stizale i kolege iz „Jure“ kod kojih je potvrđen virus. Prema njenim rečima, niko od zaraženih kolega nije imao teže simptome, a u razgovoru sa njima, saznala je da su i oni izgubili osećaj za ukus i miris.

„Posle ovog iskustva, štitiću se svim sredstvima“

U razgovoru za naš portal, ova mlada žena ne krije zadovoljstvo što je izlečena i što virusom nije zarazila porodicu, ali navodi da je u svemu imala sreću u nesreći.

„Iskreno, ja sam srećna što je mene virus uhvatio pre ovog masovnog testiranja. Ne znam kako bih psihički podnela sve ovo sada što se dešava mojim kolegama. Smatram da je ovo veliko maltretiranje ljudi, da ih testiraju po dva ili tri puta, a da im ne saopštavaju rezultate“, revoltirana je ona.

Ona navodi i da je cela situacija oko masovnog testiranja bila prilično haotična, a to potvrđuje činjenicama, da su je iz fabrike zvali na testiranje, u trenutku dok je ležala u bolnici.

Na kraju, ova radnica za naš portal objašnjava da se sada oseća dobro, ali da će morati da sačeka potvrdu da je i drugi test posle otpuštanja iz bolnice negativan, kako bi bila uverena u to da je potpuno izlečena. Još uvek ne zna kada će se vratiti u fabriku, ali navodi da će bez obzira na preležani virus, koristiti svu moguću zaštitu.

„Gledaću da se maksimalno zaštitim i izbegavam kontakte koliko je moguće, još ću i doadatno da nosim sredstva za dezinfekciju. Najviše strahujem zbog prevoza, jer ne znam kako će to da nam bude rešeno“, zabrinuto kaže, ali izražava i nadu da će virus uskoro početi da slabi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare