Krizni štab Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nakon današnje sednice Kriznog štaba, koja je najavljena juče popodne, očekivanja su bila razna: od novih mera, do novih preporuka, ali dobili smo nešto drugačije. Sa Kriznog štaba je stigla poruka da nije ništa odlučeno. Glavna tema bila je kako podstaći vakcinaciju.

Nakon perioda stagniranja broja zaraženih koronavirusom, u Srbiji je počeo blagi rast broja zaraženih. U toj atmosferi, nakon mesec dana održana je nova sednica Kriznog štaba, kojoj je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić.

Nakon sednice, okupljenima i javnosti se obratila ministarka Darija Kisić Tepavčević koja je najpre iznela nekoliko veoma formalnih izjava u kojima je navela da je situacija stabilna, ali da se ipak beleži blago pogoršanje zbog novih sojeva virusa, te da je to rezultat nešto manje vakcinacije.

U svom uvodu, ministarka nije navela nijednu konkretnu meru ili preporuku koja je doneta, ali je istakla da se na sednici razgovaralo o tome kako da se poveća broj vakcinisanih građana.

„Mladi mogu da se razbole, možda neće imati tešku formu, tj najverovatnije neće, ali mogu da prenose virus i time da ugroze druge ljude. Najveće vreme naše diskusije bilo je posvećeno tome da se poveća broj vakcinisanih građana. Situacija je još uvek stabilna, ali uvek može da izmakne kontroli“, izjavila je ministarka.

Na pitanje novinara, da li će biti nekih novih afirmativnih mera kako bi se podstakla imunizacija, ona je naglasila da su takve mere donošene od početka, te da ne vidi šta je veći podsticaj od toga da spasite živote svojih bližnjih.

„Vakcina spašava živote, pa nisam sigurna da bi neka druga stimulacija od vašeg života mogla da bude bitnija od toga da spasite svoj život i živote bližnjih“, nastavila je ona.

Članica Kriznog štaba izjavila je da u ovom momentu nije potrebna treća doza vakcine protiv koronavirusa, te da u ovom momentu nije prioritet da se razmišlja o tome.

„Da li će biti potrebna treća doza, i dalje se radi istraživanje za to u svetu. Ono što jeste činjenica je da oni koji su primili jednu ili drugu dozu vakcine, a ipak su zaraženi, nemaju težu kliničku sliku. Imamo oružje na dohvat ruke za borbu protiv virusa i samo treba da ga upotrebimo“, istakla je.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar