Zahtevi za smenu v.d. direktorke niške hitne pomoći Snežane Radivojević već su upućeni ministarstvu i drugim instancama, tvrde dva sindikata, koja je optužuju za zloupotrebu funkcije, nepoštovanje kolektivnog ugovora, malverzacije, samovolju, mobing. Tri krivične prijave, tvrde, podnete su tužilaštvu. Zavod je pred blokadom zbog brojnih tužbi od strane zaposlenih.

Optužbe dva sindikata u niškoj hitnoj pomoći zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti i Sloge su ozbiljne,prenosi N1.

„Ono što mi zameramo direktorki, mi kao sindikat i radnici koje ja predstavljam je nepoštovanje zakona. Samo da se poštuje zakon i ništa više“, kaže Nenad Žikić iz Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

„Protiv v.d. direktora podnete su dve krivične prijave – za fasifikovanje službenih dokumenata i zloupotrebu službenog položaja, kao i za nenamensko trošenje sredstava. Zbog tužbi za prekovremeni rad zaposlenih, hitna pomoć je pred blokadom za više od 20 miliona dinara, a u toku su sudski postupci protiv nje i zbog nepoštovanja posebnog kolektivnog ugovora za zdravstvo“, navode u Sindikatu zaposlenih u zdravstvu.

Sindikat Sloga otišao je i korak dalje. Podneta je krivična prijava Osnovnom javnom tužilaštvu protiv v.d. direktorke Snežane Radivojević, ali i protiv bivšeg uzbunjivača Dragana Stamenkovića, koji sada sarađuje sa direktorkom. Terete ih za ometanje rada sindikata, odnosno, Stamenkovića za vršenje pritiska na radnike da se iščlane iz Sloge, a direktorku da im ne dopušta transparentnost, samim tim i rad.

„Totalno netačno. Zašto bih to radio kada je već polovina zaposlenih u Sindikatu Srbije koji ja predvodim. Imao sto i nešto članova, to je polovina zaposlenih u zavodu“, navodi Dragan Stamenković za N1.

Polovinu, kaže Žikić, ima i njegov sindikat. Stamenković kaže, za Slogu ima spreman materijal za odgovor na prijavu. Tvrdi da je zaposleni sami napuštaju. A prva žena niške „hitne“ ne kaže ništa. U martu je na optužbe odgovorila. Sada ignoriše pozive, poruke i mejlove.

Ali je pokušao da je „zameni“ Stamenković odgovarajući da li je istina da je hitna pred blokadom.

„Istina, stižu tužbe, ali moramo pronaći modus, gledamo na sve načine“, kazao je Stamenković.

Sloga će tražiti od budžetske inspekcije i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da izvrše kontrolu poslovanja Zavoda za urgentnu medicinu Niš za vreme mandata spomenute direktorke, te insistiraju na njenoj hitnoj smeni kako bi se sprečila dalja šteta. Da li sve ovo utiče na kvalitet pružene hitne pomoći?.

BONUS VIDEO: Direktorka Zavoda za urgentnu medicinu u Nišu u otvorenom ratu sa radnicima: Dva sindikata traže njenu smenu, a treći je brani

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar