Hitna pomoć Niš Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Sindikat Srbije u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Nišu privremeno je odustao od najavljenog „tihog štrajka“ jer je dobio obećanje da će predstavnici Ministarstva zdravlja krajem ovog meseca doći u niški Zavod kako bi krenuli da rešavaju probleme, za koje u sindikatu tvrde da su „brojni i ozbiljni“.

Predsednik Sindikata Srbije u toj zdravstvenoj ustanovi Dragan Stamenković rekao je za Novu.rs da je sindikat zapretio „tihim štrajkom“ zbog neisplaćivanja kovid dodatka od jula ove godine i zbog toga što zaposleni u Zavodu imaju manje koeficijente od svojih kolega u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, te zbog toga primaju značajno manje plate.

Stamenković je istakao da su sindikalisti predočili državnom sekretaru Mirsadu Đerleku da je dosadašnje rukovodstvo ustanove na čelu sa direktorom Slavoljubom Živadinovićem krivac za loše stanje u niškoj Hitnoj pomoći, imeđu ostalog i za nenamensko trošenje sredstava i zloupotrebu službenog vozila u private svrhe.

“Za razliku od naših kolega u drugim mestima, mi od jula ne primamo kovid dodatak iako svakodnevno radimo sa kovid pacijentima. Ekipe ih zbrinjavaju na terenu, a vozači prevoze do kovid bolnice u Kruševcu. Tražimo da se taj dodatk isplaćuj zaposlenima koji su u kontaktu sa obolelima”, rekao Stamenković.

Pročitajte još:

Prema njegovim rečima, zbog odluka direktora Slavoljuba Živadinovića, koeficijenti zaposlenih u niškoj Hitnoj pomoći manji su od koeficijenata njihovih kolega u drugim gradovima.

 “Koeficijent medicinskih tehničara u ostalim zavodima iznosi 15,32, a u Nišu svega 13,57. U zavodima u Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu koeficijent vozača je 13,57 dok većina vozača u Nišu ima 8,98. To za posledicu ima 27.000 dinara manju platu na mesečnom nivou. Rukovodstvo Zavoda ne zna da objasni zašto je to tako, ali zaposleni zbog toga uveliko podnose tužbe”, istakao je Stamenković.

On je kazao da su zaposleni tužili ustanovu u kojoj rade i za neplaćanje prekovremenog rada, tako da će u dogledno vreme račun Zavoda sigurno biti blokiran zbog naplate sudskih presuda i troškova.

Dragan Stamenković Foto:Privatna arhiva/Stamenković

“Sindikat je protiv direktora već podneo više krivičnih prijava i to za 24 različite zloupotrebe i kršenje zakona. Između ostalog smo ga tužili i zbog toga što ga je vozač službenim vozilom vozio na Kopaonik u vreme kada je bio na godišnjem odmoru. Tužili smog a i što je prostorije Zavoda izdavao za kafanu”, naveo je Stamenković.

Kako je kazao, od Ministarstva zdravlja je zatraženo da omogući da se službeni džip „škoda karok” koristi za prevoz pacijenata u planinskim selima, umesto što ga samo direktor koristi.

“Od kada je to vozilo dobijeno, aprila ove godine, ni jedan pacijent njime nije prevezen, što se može proveriti po putnim nalozima. Vozi ga samo njegov vozač, a mi lomimo sanitete po selima gde su loši putevi. Direktor sada pokušava i da ga prikrije. To vozilo je ranije bilo parkirano u takozvanoj donjoj garaži, a do sada je uvek bilo ispred službenog ulaza“, izjavio je Stamenković.

Prema njegovim rečima, direktor je budžetskim sredstivama opremio kabinet sa kožnom garniturom umesto da novac ulaže u poboljšanje uslova rada u pet podstanica Zavoda.

„Uprkos svemu ovome Živadinović je i dalje direktor, već sedmu godinu zaredom. Na toj funkciji je i pored toga što je napunio 65 godina i stekao uslov za penziju”, istakao je Stamenković.

Foto:Privatna arhiva/Stamenković

Direktor niškog Zavoda za Hitnu medicinsku pomoć Slavoljub Živadinović negirao je za Novu.rs navode predstavnika sindikata o lošim uslovima rada u podstanicima, niskim koeficijentima i korišćenju službenog vozila.

Što se tiče organizovanja „tihog štrajka“ zbog nedobijanja kovid dodataka Živadinović ističe da bi organizovanje takvog štrajka bilo u suprotnosti sa Zakonom.

„Zaposleni koji obavljaju delatnosti od javnog interesa mogu stupiti u štrajk jedino u skladu sa odredbama Zakona o štrajku i podzakonskim i internim aktima koji uređuju ovu oblast. Imajući u vidu da termin “tihi štrajk” nije definisan Zakonom, to nije utvrđen zakonski minimum procesa rada, te bi se termin mogao opisati kao namerno usporavanje procesa rada, odugovlačenje u obavljanju poverenih poslova i zadataka, što ne bi bilo primereno bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi, niti sindikatu, posebno Zavoda za hitnu medicinsku pomoć“, istakao je Živadinović i dodao zaposleni u Zavodu savesno, ažurno i na propisani način obavljaju sve poverene poslove.

Prema njegovim rečima, Zavodu za urgentnu medicinu Niš nije određen status kovid bolnice, tako da zaposlenima ne pripada isplata dodataka za rad sa kovid pacijentima.

„Isplata nagrada, odnosno kovid dodatka, u skladu sa zaključkom Vlade Srbije od 14. jula ove godine, pripada samo zaposlenima u crvenoj zoni zdravstvenih ustanova koje su kao kovid bolnice određene od strane Ministarstva zdravlja“, rekaao je Živadinović.

Dodao je da su koeficijenti zaposlenih u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć propisani  Uredbom o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama i podležu kontroli Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Živadinović je na optužbe da su uslovi rada u podstanicama loši rekao da se rukovodstvo Zavoda konstatno bavi time  i preduzima potrebne aktivnosti u cilju poboljšanja uslova rada u svim podstanicama.Kako je kazao, nedostaci koji su uočeni biće otklonjeni u narednom periodu.

BONUS VIDEO Poštari štrajkom do svojih prava 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare