Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U Beogradu i još 12 gradova Srbije je poslednjih dana zabeleženo prekoračenje granične dnevne vrednosti koncentracija PM10 suspendovanih čestica, objavila je danas državna Agencija za zaštitu životne sredine.

Pored Beograda, to su Smederevo, Valjevo, Kragujevac, Kosjerić, Popovac, Čačak, Užice, Niš, Novi Sad, Novi Pazaru, Pirotu i Pančevu, navela je Agencija na svom sajtu.

Međutim, nigde nisu evidentirana prekoračenja graničnih vrednosti koncentracija sumpordioksida, azotdioksida, ugljenmonoksida i ciljne vrednosti prizemnog ozona.

„Povećane koncentracije suspendovanih čestica PM10 i PM2.5 i meteorološki uslovi – polje visokog vazdušnog pritiska koje se formiralo nad Centralnom i Južnom Evropom i time uslovilo stabilnost atmosfere, odsustvo vetrova… doprineli su zadržavanju visokih koncentracija čestica PM10 i PM2.5 u prizemnom sloju atmosfere“, navela je Agencija.

Ukazala je da su to razlozi prekoračenja graničnih vrednosti koncentracija suspendovanih čestica PM10, izmerenih prethodnog dana na većini mernih mesta u Srbiji.

Navedeno je da „na trenutno zagađenje nedvosmisleno utiče upotreba individualnih ložišta i toplana toplotne snage manje od 50 MW“ što „na godišnjem nivou doprinose ukupnoj emisiji PM10 suspendovanih čestica u udelu od 65 odsto, a PM2.5 suspendovanih čestica u udelu od 80 odsto“.

***

BONUS VIDEO – Aerozagađenje i kako se zaštititi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar