Foto:Nova S; privatna arhiva

Tri analize hemijskog sastava vode u Lukavcu kod Valjeva, najnovijoj meti rudarenja litijuma u Srbiji, pokazale su višestruko veće količine bora, ali i natrijuma i litijuma od onih koji su dozvoljene domaćim zakonima. Poslednje istraživanje rađeno je prošle godine i potvrdio je drastično uvećane koncentracije bora i do 356 puta.

U selu Lukavac kod Valjeva, koje je u žiži javnosti došlo zbog istraživanja litijuma i bora, rađeno je nekoliko laboratorijskih analiza vode, u kojima je potvrđeno zagađenje vode u nekim domaćinstvima u tom kraju.

Nedavno su meštani Lukavca blokirali radove na istraživanju litijuma u selu Lukavac, ali i put koji vodi iz Valjeva do Beograda. Pojedini meštani za sebe su naveli da su „prve žrtve“ kompanije „Eurolitijum“ i da su im zbog bušotina ugrožena vodoizvorišta. Tako je Cvetko Jovanović naveo da je skoro 18 meseci pio zagađenu vodu iz bunara.

Koliko istraživanje litijuma ugrožava vodoizvorišta pokazuju i laboratorijske analize vode rađene na području valjevskog kraja, gde litijum i bor istražuje firma  „Eurolitijum“.

U decembru 2017. godine rađene su analize vode za piće iz jednog bunara u tom selu, a na zahtev „GeoMin Consultinga“ iz Beograda. Analizu je radio Gradski zavod za javno zdravlje iz Beograda.

Laboratorijska analiza je pokazala da je i koncentracija bora bila uvećana i ti nekoliko puta od maksimalno dozvoljene. Iako je maksimalno dozvoljena koncentracija bora u vodi 0,3 do 2,5 miligrama po litru, uzorak vode iz bunara imao je 107,9 miligrama, što je 356 puta veća koncentracija bora nego što je dozvoljeno da ga bude u vodi prvog kvaliteta. U vodi je pronađen i litijum u količini od 17,8 mg/l.

Selo Lukavac Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Navedeni uzorak vode pokazao je i da je uvećan bio i natrijum koji je iznosio 1.456 mg/l od maksimalno dozvoljenih 150 miligrama.

Uvećan je bio i amonijak i gvožđe, pa je tako amonijaka bilo 3,82 miligrama po litru, dok je gvožđa pronađeno 0,669 mg/l, iako je dozvoljeni limit 0,3 miligrama.

Foto:privatna arhiva

Laboratorija koja je radila istraživanje uzorka vode navela je da na osnovu rezultata ispitivanja konstatovano da uzorak vode sa aspekta ispitivanih parametara ne  odgovara Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće. U nalazu toksikologa navodi da rezultati analize pokazuju da „uzorak vode hemijski ne odgovara usled promenjenih organoleptičkih osobina, povećanog stepena mutnoće, povećane pH vrednosti, povećane potrošnje kalijumpermanganata, povećane elektroprovodljivosti i povećane količine amonijaka, gvožđa, bora i natrijuma“.

U prilog zagađenju vodotokova prilikom istraživanja litijuma i bora govori i prošlogodišnja laboratorijska analiza vode iz arteškog bunara koji se nalazi na 120 metara od bušotine kompanije Eurolitijum. Analiza, koja je rađena na zahtev vlasnika parcele čiji bunar je zagađen, pokazala da je koncentracija bora u vodi za navodnjavanje bila značajno uvećana od normalne vrednosti. U vodi je pronađeno 2,01 miligram po litru, iako je maksimalna dozvoljena vrednost po Pravilniku 0,3 miligrama.

Foto:privatna arhiva

Na zahtev pokreta Marš sa Kolubare, prošle godine je analizu uradio i Institut za hemiju, tehnologiju i metalurgiju u okviru Beogradskog univerziteta.

Uzorci vode uzeti su sa geološke bušotine VBN-4 u selu Šušeok u opštini Mionica i iz bunara Dragana Tadića iz ovog mesta, dok su uzorci u mestu Lukavac u opštini Valjevo uzeti iz bare uz bušotinu VBN – 22, zatim iz bunara Cvetka Jovanovića i Radivoja Jovanovića iz ovog mesta.

Selo Lukavac Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Analiza vode u bunaru Dragana Tadića, koji je na 60 metara od bušotine 4, pronađeno je 7,32 miligrama bora po litru, zatim 0,100 miligrama litijuma po litru. U bunaru Tadića natrijum je iznosio 35,8 miligrama po litru.

Kod bušotine 4 u Šušeoku utvrđeno je 56,23 miligrama bora po litru, zatim 4,68 miligrama litijuma po litru, dok je natrijuma bilo 1.039 miligrama.

Kada se govori o uzorcima vode u Lukavcu, u bari pored same bušotine pronađeno je 107,9 miligrama bora po litru, zatim 197 miligrama natrijuma, te gvožđa 3,46 miligrama i litijuma 0,78 miligrama.

Foto:Hemijski Fakultet

Na samo 60 metara od bušotine, u bunaru Cvetka Jovanovića pronađeno je 2,71 mg/l bora, dok je u bunaru Radivoja Jovanovića iz Lukavca koji se nalazi na 100 metara od bušotine pronađeno je 0,72 mg/l bora, te 0,033 mg/l litijuma i 47 miligrama natrijuma po litru.

Poređenja radi, maksimalna dozvoljena koncentracija za vodu za piće je 1 mg/l bora, dok su za prirodne vode granične vrednosti od 0,3 do 2,5 mg po litru u zavisnosti od klase kvaliteta vode, od prve do pete.

BONUS VIDEO – Među nama u selu Lukavac: Litijum na vidiku, meštani kažu STOP

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare