Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dugotrajna izloženost zagađenju vazduha povećava smrtnost od COVID-19 za 15 procenata širom sveta, a u Evropi za oko 19 procenata. Izvesno je da čestice zagađenja, pored uloge superprenosnika omogućavaju koronavirusu i da duže živi u vazduhu, pokazuju  rezultati studije objavljene u časopisu Cardiovascular Research.

Studija koju su stručnjaci iz Nemačke i sa Кipra objavili prošle nedelje u časopisu Cardiovascular Research, pokazala je da bi se oko 15 odsto smrtnih slučajeva širom sveta od COVID-19 moglo pripisati dugotrajnoj izloženosti zagađenju vazduha. U Evropi je taj udeo oko 19 odsto, u Severnoj Americi 17 odsto, a u Istočnoj Aziji čak oko 27 odsto.

Istraživači u studiji navode, da su ovi procenti deo smrtnih slučajeva od COVID-19 koji su se mogli izbeći da je stanovništvo bilo izloženo nižem stepenu zagađenja vazduha, prenosi blogomanija.net.

Povezane vesti:

Koristeći epidemiološke podatke iz prethodnih studija o zagađenju vazduha, COVID-19 i izbijanju SARS-a 2003. godine, dopunjeno podacima iz Italije i kombinovanjem ovih podataka sa satelitskim podacima koji pokazuju globalnu izloženost PM2,5 česticama, kao i informacijama o atmosferskim uslovima i mrežama za nadgledanje zagađenja na zemlji, naučnici su napravili model za izračunavanje udela smrtnih slučajeva od koronavirusa koji bi se mogao pripisati dugotrajnoj izloženosti PM2,5.

Rezultati su zasnovani na epidemiološkim podacima prikupljenim treće nedelje juna 2020. godine, a istraživači kažu da će sveobuhvatna procena uslediti nakon smirivanja pandemije.

Prema istraživačima, izloženost zagađenju vazduha pogoršava uslove koji dovode do povećanog rizika od smrti usled infekcije koronavirusom, što predstavlja „potencijalno neizbežni višak mortaliteta“.

„Uzimajući u obzir uticaje zagađenja vazduha na kardiovaskularno i respiratorno zdravlje, veza sa smrtnošću od COVID-19 nije neočekivana“, naveli su autori.

mere zaštite od korone
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Naime, deo smrti koji se može pripisati prekomernom zagađenju, ne podrazumeva direktnu uzročno-posledičnu vezu između zagađenja vazduha i smrtnosti od COVID-19, iako je i to moguće kako navode, već je procenat smrtnosti u direktnoj vezi sa pogoršavanjem zdravstvenog stanja i pratećih komorbiditeta uzrokovanih zagađenjem.

Pvezane vesti:

Češka, Poljska, Austrija i Nemačka nalaze se među zemljama sa najvećim procentom smrtnosti od COVID-19 kojima se kao uzrok pripisuje zagađenje vazduha.

Procene za pojedine zemlje pokazuju da je zagađenje vazduha doprinelo sa čak 29% smrti od koronavirusa u Češkoj, 27% u Кini, 26% u Nemačkoj, 22% u Švajcarskoj, 21% u Belgiji, 19% u Holandiji, 18% u Francuskoj, 16% u Švedskoj, 15% u Italiji, 14% u Velikoj Britaniji, 12% u Brazilu, 11% u Portugalu, 8% u Irskoj, 6% u Izraelu, 3% u Australiji i samo 1% na Novom Zelandu.

„Verovatno je da čestice imaju ulogu u super-širenju zaražavanja ‘favorizovanjem prenosa'“, kažu autori studije.

Osvrćući se na prethodni rad koji sugeriše da fine čestice u zagađenju vazduha mogu produžiti životni vek zaraznih virusa u atmosferi i pomoći im da zaraze više ljudi, autori su naglasili:

„Čini se da čestice povećavaju aktivnost receptora na ćelijskim površinama, nazvanog ACE-2, za koji se zna da učestvuje u načinu na koji COVID-19 zaražava ćelije. Tako da imamo dvostruki pogodak: zagađenje vazduha oštećuje pluća ali i povećava aktivnost ACE-2 receptora, što zauzvrat dovodi do pojačanog unosa virusa u pluća, a verovatno i u krvne sudove i srce“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare