Foto:FoNet/Inicijativa Ne davimo Beograd

Inicijativa Ne davimo Beograd saopštila je danas da je na Svetski dan čistog vazduha, Beograd ponovo prvi na listi gradova sa najzagađenijim vazduhom na svetu i zatražila smenu gradske vlasti jer se godinama ne radi ništa na rešavanju tog problema.

Kako se navodi u saopštenju, Inicijativa je održala akciju „Za čist vazduh“ kako bi ukazala na to nedopustivo stanje i da grad i država moraju da reše taj problem.

Inicijativa Ne davimo Beograd izradila je set kratkoročnih i dugoročnih mera za unapređenje kvaliteta vazduha u Beogradu, a neki od predloga su prelazak sa fosilnih goriva na obnovljive izvore energije, hitno poboljšanje kontrole industrijskih zagađivača, sistematsko praćenje i izveštavanje o zagađenju vazduha, odustajanje od svih štetnih projekata koji će dodatno zatrovati vazduh u gradovima, poput izgradnje spalionica.

Među predlozima je i masovno ozelenjavanje i pošumljavanje grada, promocija održive urbane mobilnosti i radikalno poboljšanje javnog prevoza, navdeno je u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar