Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Biviši načelnik za kontrolu kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine Srbije Milenko Jovanović, koji je dobio otkaz zato što se usprotivio snižavanju kriterijuma za ocenu kvaliteta vazduha, objasnio je kako je nastao tamni oblak zagađujućih materija koji već danima prekriva Beograd.

„Svedoci ste nekontrolisanog zagađenja koje sve brže uništava Srbiju. Zatrovani su vazduh, voda, zemljište. Budući da sam do skoro bio načelnik za kontrolu kvaliteta vazduha Agencije za zaštitu životne sredine Srbije, o tome bih hteo da vam napišem nekoliko činjenica“, napisao je Jovanović na svom tviter profilu.

Zatim je objasino uzrok problema koji poslednjih dana muči Beograđane.

Povezane vesti:

„Tamni oblak zagađujućih materija koji je danima prekrivao Beograd je posledica više faktora: prizemnog anticiklona, odsustva strujanja vazduha, povećane vlažnosti i oblaka saharskog peska koji je preko srednje Evrope doneo i deponovao suspendovane čestice na područje Srbije. Uz višednevno kumulativno nagomilavanje emitovanih zagađujućih materija iz individualnih ložišta, toplana, fabrika i saobraćaja, to je dodatno povećalo koncentracije polutanata, dajući vizuelnu sliku zamućenosti vazduha u prizemnom sloju“, napisao je biviši načelnik za kontrolu kvaliteta vazduha.

Naglasio je da ovo zagađenje je posledica nečinjenja institucija čija je to zakonska obaveza, „jer je u pitanju ugrožavanje zdravlja građana“.

Podsetio je da, kada je ukazao na nečinjenje države, ali i na činjenja koja su protivna interesima građana – dobio sam otkaz, posle 38 godina besprekorne karijere.

„Ja nisam bitan. Bitno je da nadležni počnu da rade svoj posao. I da se na čelu institucija nađu kompetentni ljudi, a ne nestručni politički poltroni. Srbija ima takve ljude. Zagađenje je rešivo.Treba nam 5 godina da se vidi osetno poboljšanje. I treba nam politička volja za to“, poručio Jovanović.

 

 

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar