Foto: TANJUG/ SRBIJA ZIĐIN KOPER/ I. MITROVIĆ/bs

Ministar privrede Slobodan Cvetković je izjavio da je kompanija Srbija Ziđin kuper, deo kineske Ziđin grupe, jedan od stubova srpske privrede.

„Ova investicija realizovana kao strateško partnerstvo između Ziđin grupe i Republike Srbije nije samo znak poverenja u našu zemlju, već i potvrda da Srbija privlači značajne investitore i da može da ostvari prosperitetnu budućnost“, rekao je Cvetković u obilasku kompanije u Boru, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Podsetio je da se Srbija nekada nalazila na šestom mestu u Evropi po poizvodnji bakra, a danas zauzima drugo mesto, posle Poljske.

„Od kad je Ziđin preuzeo RTB broj zaposlenih je povećan za oko 25 odsto a poslovni prihodi u prethodnoj godini su gotovo trostruko veći u odnosu na period pre privatizacije. Takođe, u prethodnoj godin zabeležen je rekordna poslovna dobit od 341 milion dolara, ali i impozantan iznos investicija od čak 795 miliona dolara“, istakao je Cvetković.

Država će, kak je rekao, podržati razvoj zajedničke kompanije i rudnika, jer je važno da ima stabilan izvor prihoda, kao i da se stvaraju nova radna mesta.

Foto: TANJUG/ SRBIJA ZIĐIN KOPER/ I. MITROVIĆ/bs

Direktor proizvodnje u Ziđin kuperu Jovica Radisavljević je kazao da od poslovanja te kompamnije imaju koristi i lokalne samouprave na čijim teritorijama kompanija posluje, odnosno grad Bor i opština Majdanpek.

Naveo je da je u budžet grada Bora i opštine Majdnapek ove godine kompanija uplatila oko dve milijarde dinara.

Kompanija Srbija Ziđin kuper zapošljava preko 6.200 radnika, koji u proseku mesečno zarađuju oko 125.000 dinara. Plate zaposlenih daleko premašuju lokalni nivo prihoda po glavi stanovnika, a i 49 odsto su veće od proseka u Srbij, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

Po preuzimanju upravljanja u RTB-u u Boru i Majdanpeku posao je dobilo više od 2.800 ljudi.

BONUS VIDEO – „Ziđin“ i ministarka Đedović ne odustaju: Da li se seIo Krivelj seli zbog rudnika?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar