Foto: Emilija Jovanović/MRE

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa predstavnicima "Ziđin majning grupe" o rudarskim aktivnostima tih kompanija u Srbiji i investicijama u rudarski sektor i tom prilikom je istakla da je ova kompanija u našu zemlju investirala više od 2,5 milijarde dolara.

Ministarka Đedović je istakla da Vlada Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike posvećuju veliku pažnju poslovanju kompanija Ziđin majing grupe i da žele da nastave uspešnu saradnju koja je bazirana na iskrenom prijateljstvu naših naroda i predsednika država.

„Zahvaljujući aktivnostima ove kompanije, Srbija će u godinama pred nama biti među najvećim evropskim proizvođačima bakra i jedan od najvećih proizvođača zlata“, rekla je ona.

„Takođe, podržava se realizacija projekata u oblasti rudarstva uz puno poštovanje propisa i zakona Srbije, ali i poštovanje standarda u oblasti zaštite životne sredine. Do sada je postojao otvoreni dijalog i nastojaće se da se pronađu rešenja kako bi se ostvarilo povećanje rudarske proizvodnje koja ima ogromne koristi za čitav region istočne Srbije i celu našu zemlju, u skladu sa svim normama i standardima“, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Foto: Emilija Jovanović/MRE

Đedović je dodala da je strateško partnerstvo sa „Ziđin Majning grupom“ promenilo privredni ambijent istočne Srbije, imajući u vidu da zapošljavaju blizu 7.000 radnika i da su prosečne plate zaposlenih u kompaniji znatno iznad republičkog proseka.

Ministarka je navela da je „modernizacija topionice bakra osim očekivanog povećanja proizvodnje bakra za blizu dva i po puta, zatim povećanja proizvodnje zlata i srebra omogućila i značajno smanjenje zagađenja vazduha i smanjenje emisije sumpor-dioksida u Boru“.

Foto: Emilija Jovanović/MRE

Potpredsednik „Ziđin majning grupe“ Vang Čun rekao je da je ta grupa, u kojoj se nalaze kompanije „Ziđin koper“ i „Ziđin majning“, zadovoljna poslovanjem u Srbiji.

On je istakao da je njihova ideja da dodatno povećaju proizvodnju bakra i zlata, ali i da nastave sa značajnim ulaganjima u zaštitu životne sredine. Odlučili su da u Beogradu otvore kancelariju koja će koordinirati međunarodne aktivnosti Ziđin grupe što pokazuje posvećenost i nameru da nastave sa uspešnim poslovanjem u Srbiji koja je veoma važna za tu kompaniju, dodao je Vang Čun.

Foto: Emilija Jovanović/MRE

BONUS VIDEO – Ziđin priprema teren za rudnik u Zaječaru?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare