Uprkos cenama jagnjetine i prasetine, danas su ispred čačanskih pečenjara veliki redovi. Žitelji grada pored Morave strpljivo stoje jer, kako kažu, za Božić se mora na trpezi imati ova slana poslastica.

Dana Janković priča za Nova.rs da joj je ovo najradosniji dan u godini jer joj dolaze deca i unuci.

„Nažalost muž mi je preminuo pre pet godina. Uvek smo za Božić spremali prase i jagnje. Danas sam došla da kupim tri kilograma, jer dolaze deca iz Beograda“, kaže ona.

Na pitanje da li je skupo pečenje, sagovornica Nove potvrdno odgovara, ali ističe za Božić mora da se ima.

Za one koji sami pripremaju meso, kilogram prasetine u mesarama košta između 620 i 850 dinara, dok se kilogram jagnjetine u u prodajnim objektima u Čačku može nabaviti za 1.300 dinara.

Redovi za pečenje u Čačku Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

S druge strane, svinjsko meso pečeno u pečenjarama moguće je kupiti za 1.500 dinara ili više, a jagnjeće za najmanje 2.500 dinara.

U Beogradu prasetina košta 2.500, a jagnjetina 3.500, dok se, recimo u Čačku, može praseće pečenje može kupiti za 2.200, a jagnjeće za 2.500 dinara.

Pročitajte još

„Prodaja pred Novu godinu je bila nikad lošija, ali se situacija popravila za Božić. Nažalost, kriza se oseća prilično ove godine“, rekao je za naš portal jedan od vlasnika pečenjare.

U poslednje vreme, sve popularnije meso su takozvane praseće „bajadere“, odnosno pečenje bez kostiju, a cena ovakvog mesa uoči Božića je u proseku 2.500 dinara po kilogramu.

Ipak, za one koji su ljubitelji junetine, kilogram buta bez kostiju mogu pazariti po ceni od 1.160, do čak 1.430 dinara.

BONUS VIDEO Jagnjeće pečenje postaje luksuz: „Iako im se jede, ne mogu sebi da priušte…“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare