Milan Vujic
Milan Vujić Foto:N1

Aktivista i student Pravnog fakulteta u Novom Sadu Milan Vujić, poznat javnosti po učešću na protestima ali i prebijanju koje je doživeo zbog svog javnog delanja, izjavio je u Danu uživo da je "politika u našoj zemlji izgubila smisao, da se pretvorila u "nekakav rijaliti šou" u kojem "ljudi u odelima rešavaju svoje lične konflikte". "Ne može se reći da su mladi nezainteresovani, jer politike nema, i nemaju za šta da budu zainteresovani", istakao je on. Vujić je ocenio da su mladi u našoj zemlji podeljeni, kao i da im je država ponudila "da se batrgaju u blatu", ili da "uzmu diplomu i odu iz zemlje".

„Ukoliko sam ja poznat po tome što me je neko prebijao ili zbog toga što sam hapšen, to je ozbiljan problem, nadao sam se da sam prepoznatljiv i po još nekim drugim stvarima. Bio sam žrtva te atmosfere nasilja, koja se generiše iz najvišeg vrha vlasti. Što se tiče onog što se danas desilo u Novom Sadu, ne bih ništa prejudicirao. Daško Milinović je hrabar momak, koji je ispratio nekoliko fašističkih generacija, koje se smenjuju, a on je tu, nastavlja svoju borbu“, istakao je Vujić.

On je rekao da je dobro što su predstavnici vlasti osudili napad na Milinovića, i dodao „da bi bilo dobro da se ne zaustave na tome, već da bi bilo dobro da počnu da deluju u praksi“ kako se takve stvari ne bi ponavljale.

Vujić povodom procesa nakon njegovog prebijanja, kaže da još uvek nema nikakvog epiloga.

„Ja sam o tome obavestio pravnike i nevladine organizacije, koji se time bave, i njima sam ostavio da deluju onako kako misle da treba. Tog dana sam izgubio pet sati života, i imam pametnija posla u životu nego da se bavim sa takvim budalaštinama. Ne verujem u institucije. Institucije su razorene, one ne postoje. Sama činjenica da sudstvo bira 250 ljude koje bira jedan čovek, dosta govori o pozicijama institucija. Imao sami druga iskustva sa njima, i do sada nisam stekao utisak da to deluje onako kako bi trebalo“, napomenuo je Vujić.

Ocenio je da međunarodna zajednica prati napade u Srbiji na aktiviste i nevladine organizacije, i ističe da „nije na međunarodnoj zajednici da nas dovodi u red“, već da je „to do nas“.

Vujić je napomenuo da je „nastao jaz“ unutar mlađe generacije u našoj zemlji, i dodao da mladi u našoj zemlji imaju dve alternative, da se ‘batrgaju’ i da dopuste da ih proguta ‘živo blato’, ili da potraže alternativu i odu iz zemlje.

„U okolnostima u kakvim je Srbija danas, to živo blato intenzivno guta moju generaciju, pre svega zbog teških okolmnoisti u kojima je najveći deo moje generacije odrastao, i ništa od alternativa nisu ni imali. I onda vlast sve nas koji imamo da nešto kažemo protiv nje predstavlja kao neprijatelje države. Nismo mi ničiji neprijatelji. Ja imam 23 godine i imam svoj stav,. i mislim da je najmanji problem da ja taj stav iznesem“, poručio je Vujić.

Mnogi me doživljavaju kao neprijatelja

Zbog toga što ga je vlast predstavila kao neprijatelja, Vujić ističe da i mnogo iz njegove generacije ga doživljavaju isto tako.

„Doživljavaju me kao svog ličnog neprijatelja, za šta nema nikakve potrebe. Imam ambiciju da o ovo društvo sutra liči na nešto. Treba da se manemo demagogije i populizma, i na kraju i tih podela. Treba da se složimo da buduće generacije, ako moja nije uspela, da buduće generacije odrastaju u normalnom okruženju“, kazao je on.

Istakao je da su našoj političkoj sceni neophodna nova lica, dok je za političare koji su u našim životima proteklih 30 godina rekao da su se – „ufoteljili“.

„Treba da kažu: ‘Hajde vi malo, nas je vreme pregazilo. Što u principu jeste. Dakle, put pod noge i – ćao. A ne ovako“, kazao je Vujić i dodao da ne veruje da će se vlast promeniti uskoro.

„Nema ko da je promeni, neće je sigurno promeniti oni koji od politike pričaju isključivo o kriminalu i korupciji, sa kojom su se moja generacija i ostali građani srodili“, zaključio je Vujić.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar