Foto: Ana Lalić/Nova.rs

Više od 200 Novosađana okupilo se večeras na skupu podrške pretučenom aktivisti Milanu Vujiću, koji je napadnut zbog svojih političkih stavova iznetih na Tviteru. Na skupu "Ni metar više" govornici su ispred zgrade novosadskog suda zahtevali od pravosuđa da procesuira ne samo napadača na Vujića, već na sve žrtve "režima, nasilja i bitangi".

„Milan je bio moj student, a ja svoje studente učim da sloboa i pravda nemaju cenu i ne mogu biti utamničeni. Milan to dobro zna“, rekao je Svetozar Čiplić, profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu.

On je istakao da su svi koji se ne bore predali onima koji su „uzurpirali državu“.

Foto: Ana Lalić/Nova.rs

„U zgradi suda pored koje stojimo bi trebalo da se dešava pravda, da se sudi nepravdi, a presuđuje nepravu i dodeljuju kazne. Mi smo ovde rekli ‘stop nasilju’ da bismo podržali Milana i ohrabrili kolege da procesuiraju sve one koji su napali Milana i pljačkali državu“, naveo je profesor Čiplić i dodao da onaj koji se nepravedno ponaša prema drugima, ne može da očekuje milost.

Čiplić se obratio i svojim kolegama, univerzitetskim profesorima i pozvao ih da dignu svoj glas i odreaguju na prebijanje svog studenta.

Branislav Grubački iz Novog optimizma, koji je bio jedan od organizatora skupa, rekao je da društvo u kom nema dijaloga završava nasiljem na ulici.

„Nebitno da li se ja slažem sa Milanovim stavovima ili ne, boriću se da se njegov glas čuje ne samo u Novom Sadu, već u celoj Srbiji. Dosta je bilo da puštamo najgore da šire nasilje, a da najbolje puštamo da odlaze“, rekao je Grubački.

Okupljenima, koji su uzvikivali „Milan nije sam“, obratila se i Marinika Tepić, potpredsednica Stranke slobode i pravde, koja je pozvala sve majke i žene da se udruže „za svoju decu“ i da je pitanje dana kada će se nasilje dogoditi nekom drugom mladom čoveku.

Foto: Ana Lalić/Nova.rs

„Ovo su posledice latentnog građanskog rata. Ali mi, majke, smo na posebnom zadatku i mi ćemo pobediti“, rekla je Tepićeva.

Okupljeni su se nakon protesta ispred suda prošetali do Gradske kuće, nakon čega su se mirno razišli.

Podsetimo, politički aktivista i student Pravnog fakulteta u Novom Sadu Milan Vujić fizički je napadnut u nedelju, 9. avgusta, zbog, kako je naveo, objavljivanja političkog mišljenja na Tviteru.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare