Ana Brnabić i Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Skupština grada Loznica doneće sutra ili prekosutra odluku o ukidanju prostornog plana koji je već donet, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodajući da će nakon toga drugačije razgovarati sa Rio Tintom i sa svim drugim kompanijama u budućnosti.

On je rekao da je to u skladu sa onim o čemu je razgovarao u Gornjim Nedeljicama.

„Mislim da će svi ljudi u Srbiji konačno razumeti da smo slušali njih, posebno danas kada ti protesti gotovo da nepostoje, da smo slušali ljude, a ne političare. Naše je da njihovu volju poštujemo, kada nisu u pravu onda da sa njima razgovaramo i pokušamo da objasnimo šta je to što stvarno možemo i moramo da uradimo“, rekao je Vučić na drugoj tematskoj sednici Vlade Srbije koja je danas bila otvorena za javnost.

Podsetimo, Skupština grada Loznice usvojila je u julu prostorni plan u kome Projekat Jadar kompanije Rio Tinto prvi put postaje deo nekog zvaničnog dokumenta. Za prostorni plan glasao je 41 odbornik iz vladajuće koalicije Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije (SPS).

Planirano je da rudnik jadarita kod Loznice počne da se gradi 2022, kao i da gradnja traje četiri godine, 2026. otpočela bi eksploatacija, a da tri godine kasnije pun kapacitet proizvodnje litijum-karbonata.

Usvajanju tog Prostornog plana usprotivili su se brojni građani i ekološki aktivisti smatrajući da je to ekološka katastrofa, a prethodne tri subote organizovane su i blokade saobraćajnica širom Srbije u znak protesta protiv kompanije Rio Tinto i otvaranja rudnika u dolini Jadra.

BONUS VIDEO: „io Tinto marš iz Srbije“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare