Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Nekoliko stotina Kraujevčana danas je dva sata protestovalo na dve prometne gradske raskrsnice. Uprkos lošem vremenu poručili su da ne odustaju od ekoloških zahteva da se kompaniji Rio Tinto zabrani poslovanje u Srbiji.

Naoružani pištaljkama, kišobranima i kabanicama,Kragujevčani su ove subote organizovali radikalniju blokadu gradskih saobraćajnica. Tokom dvočasovnog protesta prvo su blokirali magistralni pavac Kragujevac – Kraljevo na raskrsnici kod Zastavinog solitera.

Okupljeni sa kojima smo razgovarali gotovo jednoglasno poručuju da im ni kiša ni loše veme ne smeta da se izbore za zdraviju sredinu.

„Kad ću, ako ne sad? Ne pada mi na pamet da čekam proleće i da se izlepša vreme, ovo moramo sad da zaustavimo“, rekao nam je jedan Ivan.

Kragujevčani su 45 minuta držali u blokadi raskrsnicu kod Zastavinog solitera, a zatim se Glavnom ulicom uputili ka Velikom parku.

Kragujevac Ekoloski protest blokada
Ekološki protest u Kragujevcu Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Zbog blokade i protestne šetnje policija je saobraćaj preusmerila na okolne ulice, a pojedini vozači koji su se zatekli na mestu blokade, trubljenjem sirena pozdravljali su kolonu građana. Na raskrsnici kod Velikog parka, koja je glavni tranzitni pravac iz pravca Topole ka Kraljevu, tokom blokade bilo je sporadičnih pokušaja vozača da se „provuku“ između demonstranata, ali su grupe ljudi sprečile vozila da prođu.

Foto:Aleksandra Petrović/Nova.rs

Protest je trajao dva sata i protekao je bez incidenata.

Bonus video: Ceca Bojković na protestu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar