Protest u Čačku Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Ne damo Srbiju i nećemo dozvoliti iskopavanja koja planira kompanija "Rio Tinto" u našoj zemlji poručili su danas u Čačku učenici Gimnazije i Tehničke škole u tom gradu. Nekoliko stotina đaka čačanskih srednjih škola digli su danas svoj glas protiv zagađenja životne sredine do koga će doći ukoliko "Rio Tinto" ostvari svoje namere i počne sa rudarenjem u Srbiji.

Prema rečima, Ivana Palibrka učenika čačanske Gimnazije, današnji skup nije politički protest već borba za zdravlje.

„Ukoliko dođe do iskopavanja litijuma biće nam uništene planine, reke i zemljište. Zatrovaće nas sve i mi smo danas podigli glas da pokažemo da nismo grupica zgubidana već samo svesno razmišljamo o našoj budućnosti“, rekao je on za Nova.rs.

Palibrk kaže da je informacije o štetnom delovanju ove kompanije čuo od struke, svojih profesora iz škole, a i putem interneta.

„Ko želi ima mnogo načina da čuje. Ova kompanija je ponudila nama oko 700 radnih mesta, ali ne može zarad toga 2.700 porodica u dolini Jadra da ostane bez plodnog zemljišta i svojih ognjišta“, naveo je ovaj mladi čovek.

Istog stava je i Ivan Glavonjić, učenik treće godine čačanske Tehničke škole.

Protest u Čačku Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Podržavam aktivnosti učeničkih parlamenta, jer moramo sačuvati zemlju od stranog okupatora. Ukoliko želimo da živimo u Srbiji moramo imati zdravu sredinu, nezagađenu vodu i zemljište. I sami znate kakvu je pustoš ostavljao „Rio Tinto“ gde god je poslovao“, ispričao je on za naš portal.

Iako danas u Čačku nije bio politički protest, pojedini revoltirani đaci su uzvikivali „Vučiću pederu“ . Neki su nosili transparente na kojima je pisalo „Nećemo litijum“, a podršku su im pružili profesori, kao i predstavnici Sindikata obrazovanja Čačak.

Protest u Čačku Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Čak 28 škola članica našeg sindikata pruža podršku ekološkim protestima širom zemlje. I današnji skup podržavamo, naša deca su svesna svega. Vidite da je predsednik republike tek nakon blokada vratio štetne zakone u skupštinsku proceduru. Bićemo dosledni do kraja kako bi se ovo zlo zvano „Rio Tinto“ udaljilo iz Srbije“, rekao je za naš portal predsednik SOČ-a Vladimir Adžić.

Podsetimo, poslednji put učenici srednjih škola izašli su na ulice 4. aprila 2017. godine, kada su digli glas protiv diktature Aleksandra Vučića. Mladi Čačani su uzvikivali: „Vučiću lopove“ i „Nećemo tiraniju„, a nosili su transparente sa natpisima: „Sloboda medija“, „Preuzmite odgovornost, a ne sendvič“, „Vučić nije moj predsednik“ i „Stop diktaturi“.

Bonus video: Boško Obradović o Rio Tintu, protest „profiterima“ i izbornim apetititma 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare