Izvor: twitter.com/YIHRSerbia

"Nedelju dana traje talas napada na sve neistomišljenike i one koji se usude da progovore protiv ratnih zločinaca i ratnih huškača i njihove pešadije na beogradskim ulicama. Iz Vlade, skupštinskih klupa, sa naslovnih strana tabloida stvara se atmosfera koja vodi nekažnjenim napadima na neistomišljenike na ulicama", navodi Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR Srbija) čije su prostorije ponovo unakažene grafitima podrške pravosnažno osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

U svom javnom saopštenju, YIHR Srbija navodi da je državni vrh napao i obespravio građane Srbije.

PROČITAJTE JOŠ

„Svi smo na neki način napadnuti i obespravljeni – od strane huligana i njihovih pokrovitelja – policije i celokupnog državnog aparata. Oprobani recept medijskih napada koji treba da opravdaju fizičke napade se opet ponavlja. Za to su odgovorni oni koji su svojim delovanjem stvorili atmosferu u kojoj danas živimo. Svojim izjavama ili svojim ćutanjem u poslednjih nedelju – sve su nam rekli i Vučić i Brnabić i Vulin, sve smo razumeli“, navode oni.

„Predsednik Vučić direktno je priznao da su sa jedne strane kordona u Njegoševoj ulici bili huligani, nasilnici, osuđenici za najteža krivična dela. Upravo ti isti danima drže pod opsadom jedan deo Beograda, kontrolišući ko sme da prođe ulicom, zastrašujući stanare i prolaznike. Ministar Vulin koji prednjači u glorifikaciji ratnih zločinaca i ubica građane treba da štiti od fašističkih grupa a ne da im prepušta kontrolu nad delovima grada. On to ne može, jer je on svoju stranu kordona izabrao i stoji rame uz rame sa onima koji pod fantomkama prete nasiljem neistomišljenicima“, dodali su u svom saopštenju.

„Sprega između države i huligana dugo vremena nije bila očigledna kao u prethodnim danima. Njihove vrednosti i stavove sada neka gledaju i prolaznici u centru Beograda. Natpise na našim prostorijama koje su svojim istupima naručili Vučić, Vulin i Brnabić ostavićemo uz našu intervenciju, kako bi svi znali da su upravo oni iza ovog čina“, zaključili su iz Inicijative.

Institut za evropske poslove osudio je ponovno uništavanje prostorija Inicijative u Beogradu.

U svom javnom saopštenju objavljenom na njihovom sajtu, ali i na društvenim mrežama Instituta, pozivaju nadležne da reaguju, uhapse huligane i spreče dalje nasilje i podele u društvu.

„Policija hitno da pronađe odgovorne za vandalizaciju izloga YIHR Srbija! Ne možemo se smatrati demokratskim društvom zasnovanim na vladavini prava ukoliko se zakoni selektivno primenjuju. Vlast poručuje: Ženama s jajima prijava, a autorima ovog komunalnog nereda ništa?“, naveli su iz Instituta za evropske poslove.

Direktor Instituta za evropske poslove Naim Leo Beširi, takođe se oglasio na svojim društvenim mrežama, a povodom uništavanja prostorija Inicijative u Beogradu.

„Policija je sve više tolerantna prema prekršiocima zakona iz desnog krila političkog spektra. Vlastima će to kratkoročno biti korisno jer će dobiti koji glas više, dugoročno, kao društvo postajemo apatični i skloni da podržavamo najgore među nama. Zato smo tu gde jesmo“, napisao je on.

BONUS VIDEO: Privođenje Aide Ćorović zbog „skrnavljenja“ murala Ratka Mladića

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar