Grafit Ratko Mladic
Grafit Ratko Mladić Foto:EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Organizacija Antifašistički front 23. oktobar iz Novog Sada spalila je poster sa likom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića uz antifašističku pesmu "Aj Karmela!" i čestitali građanima Međunarodni dan tolerancije.

„Prema ratnim zločincima društvo ne treba i ne sme imati nikakvu toleranciju!“, poručili su antifašisti na svom profilu na Fejsbuku.

Podsetili su da je Generalna skupština UN pozvala 1995. države članice da 16. novembar obeležavaju kao Dan tolerancije.

„I baš te 1995. ovaj čovek (Mladić) je to pogazio, činio sve suprotno. Time što je dehumanizovao druge i drugačije diskvalifikovan je da mu se ime i reč Tolerancija nađu u istoj rečenici“, naveo je Antifašistički front 23. oktobar.

Podsetili su i na Uneskovu definiciju tolerancije, po kojoj je „tolerancija poštovanje, prihvatanje i uvažavanje bogatstva različitosti u svetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi“.

Ukazuje se i da je tolerancija zasnovana na znanju, otvorenosti, komunikaciji i slobodi mišljenja, savesti i uverenju, te da je „harmonija u različitostima“.

„Mi smo protiv ugnjetača i njihovih pomagača, legionara i fašista!“, citirali su antifašisti pesmu „Aj Karmela“, iz Španskog građanskog rata.

BONUS VIDEO: Pranje murala Ratku Mladiću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar