Foto: Screenshot / Nova S

U današnjoj emisiji Među nama, gošća Maje Nikolić bila je novosadska novinarka Danica Vučenić, a tema je bila novinarska solidarnost i odnos vlasti prema medijima tokom vanrednog stanja.

„Mediji u Srbiji su bili u jako lošoj poziciji i pre vanrednog stanja. Dakle, sloboda medija je ugrožena godinama unazad. Sloboda medija, naročito onih profesionalnih, svodila se na to što im je bilo dopušteno da posećuju određene konferencije za novinare, gde su mogli da postave pitanja i da nikada ne dobiju odgovor. Sada se sloboda medija, tj nesloboda medija, popela na jedan viši stepen. Vi sada imate situaciju gde je vaša novinarka uhapšena zbog pisanja o situaciji u jednoj bolnici sa jedne strane, a onda su je lekari koju upravljaju tom bolnicom, umesto da je demantuju i daju joj izjavu, prijavili policiji i tužilaštvu. “

Kada je reč o solidarnosti, Vučenićeva smatra da ona poslednjih godina u Srbiji slabo i postoji, kao i da je medijska scena podeljena na prorežimske i profesionalne medije.

„Pre nekoliko godina smo imali otvorenu hajku ovih medija predvođenih tabloidima na ove druge, profesionalne medije. A to se sada samo intezivirala… Kako je pre dve nedelje krenula najava da se vanredno stanje bliži kraju i da treba da se donese politička odluka da se izađe iz ovoga. Kako je predsednik krenuo u političku kampanju deleći respiratore po Srbiji, tako su provladini mediji na konferencija za novinare preuzeli ulogu zastupnika SNS-a, kao propusni kanal stranke prema javnosti. Novinari su odstranjeni odatle, jer su se na tim konferencijama prvi put čula pitanja profesionalnih medija, pitanja koja su bila važnija od odgovora,“ kazala je ona.

Na pitanje Maje Nikolić šta to nije smelo da se čuje na konferencijama, konkretno RTS-u, i da li su ipak bili važni i odgovori stručnjaka, Danica je rekla da su to situacije u kojima novinari unapred znaju da neće dobiti odgovor, ali je važnije da postave to pitanje.

„Ako se ne varam, kroz pitanje smo saznali za blonicu na Dedinju, da su lekari zaraženi, da nisu poštovana pravila i da su i lekari i pacijenti zato bili pozitivni na koronavirus.“

Pogledajte ceo razgovor:

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar