Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

"Vrtić se bukvalno raspada, zidovi su popucali na više mesta, pao je plafon na ulazu, a miševi se šetaju i po dečjim sobama. Polovina toaleta ne radi, vodokotlići su pokvareni, pa vaspitačice WC šolje zalivaju kofama", ispričali su roditelji dece koja pohađaju obdanište Kolibri u obrenovačkom naselju Barič.

Roditelji kažu da ih „od leta do leta već godinama lažu kako će se praviti novi vrtić“. Dosad smo ćutali, ali više nećemo da trpimo, poručuju ozlojeđeni roditelji.

„Moje dete u avgustu nije išlo u vrtić, a kada se vratilo drugari su mu rekli da je letos vaspitačici dok je nameštala krevet skočio miš na grudi. Žena to i ne krije, uostalom to i nije moguće sakriti. Možete samo da zamislite kako su reagovala deca kada su to videla. Kada sam upitala vaspitačice da li je neko uradio nešto po tom pitanju, dobila sam odgovor ‘niko ništa’. U međuvremenu su otkazali i neki toaleti, žene su odmah obavestile majstore, koji su, umesto da poprave vodokotliće, doneli kofu kojom sada vaspitačice zalivaju WC šolje“, kaže za portal N1 M. R, čiji su podaci poznati redakciji.

Naglašava da je za katastrofalno stanje u kojem se nalazi obdanište najmanje odgovorno osoblje vrtića, za koje kaže da takođe ispašta zbog višegodišnjeg nemara nadležnih. Dodaje da je vrtić „generalno čist, iako je star i u fazi raspadanja“.

„Dodatni problem predstavlja i to što su zidovi u vrtiću napravljeni od azbesta, koji je, koliko znam, odavno zabranjen kao materijal. To je čist otrov, posebno u objektu u kojem bukvalno fale delovi zidova“, očajna je ova majka.

Kako kaže, čim su u vrtiću čuli da su se za priču zainteresovali mediji, odmah su poslali majstora da „moleriše, kreći i popravlja nešto“.

„Od leta do leta već godinama nas lažu kako će se praviti novi vrtić. Dosad smo ćutali, ali ovo je sad došlo do samog kraja. Kao roditelj, ne vidim drugi izlaz već da se za pomoć obratim medijima. I ovog leta ista priča, prvo je rečeno da će se deca preseliti u Obrenovac 1. avgusta, pa su to pomerili na 1. septembar, zatim na 1. oktobar, a sad se priča da to neće biti pre novembra. Onda će doći zima, a ko će zimi da gradi novi vrtić“, ne veruje više obećanjima M. R.

Napominje da su roditelji više puta išli kod direktora ustanove žaleći se na uslove u kojima borave deca i svaki put su od njega dobijali obećanje da će biti novi vrtić. Ali to „biće“ nikako da bude, zaključuje sagovornica.

Predškolska ustanova bez odgovora na pitanja

Komentar na navode roditelja dece koja pohađaju vrtić Kolibri novinari su pokušali da dobiju od nadležnih u obrenovačkoj Predškolskoj ustanovi „Perka Vićentijević“, u čijem je sastavu obdanište u Bariču, izgrađeno još 1976. godine.

Međutim, odgovor na pitanje zbog čega mališani u vrtiću Kolibri borave u nehumanim uslovima, kao i da li se i kome rukovodstvo PU „Perka Vićentijević“ obratilo u vezi sa sanacijom postojećeg objekta ili izgradnjom novog vrtića, novinari nisu dobili do momenta objavljivanja teksta.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)