Foto: Shutterstock

Toplotni talas u Srbiji pokrenuo je i pitanje da li će neko iz države i ove godine preporučiti poslodavcima da se rad na otvorenom prekine tokom najtoplijeg dela dana? Lekari upozoravaju građane, a gradski čelnici apeluju na racionalno korišćenje vode, čija se potrošnja ovih dana u Beogradu udvostručila.

Kažu, ne izlazite iz kuće bez preke potrebe, a šta je sa onima koji na visokim temperaturama rade visoko i ne mogu da izađu, bez obzira na potrebe. A trebalo bi da između 11 i 16 sati, čim se izmeri 36 stepeni, za te ljude počnu da važe mere posebne pauze, prenosi N1.

„To podrazumeva da se radi u kraćim intervalima, da se poveća broj radnika da bi se smenjivali, da se obezbedi prostorija za rashlađivanje, da se oslobode dodatne opreme i da konzumiraju što više vode“, objašnjava bivši ministar građevine Dragoslav Šumarac.

Povezane vesti:

I dok se pitamo da li će ove mere, koje ne prati nikakva sankcija, biti preporučene i hoće li se njihova primena kontrolisati, možemo samo da konstatujemo da trenutno zvanično upozorenje glasi da je vreme opasno. Hitna pomoć ukazuje na povećan broj intervencija na javnim mestima zbog kolapsa.

„Kada su visoke temperature, mi gubimo tečnost kroz kožu i nije bitno da li se znojimo, mnogi misle ako se ne znoje da ne gube tečnost, mi stalno isparavmo, pogotovo sada. Čak i kada niste žedni, jer kada postajete žedni, to je krajnji stadijum potrebe organizma, treba uvek uzimati guljaj, dva vode, dok hodate ili čak i ako ste kod kuće“, kaže Predrag Mitrović iz Urgentnog centra.

A gradski čelnici se nadovezuju porukom da su parkirali cisterne sa vodom na šest lokacija u gradu, ali tu je i apel da bi Beograđani ovih dana trebalo da obrate pažnju na racionalniju potrošnju. Problem se, kažu, javlja u prigradskim naseljima posle 18 sati.

„Prosek neki po stanovniku u Beogradu je 230 litara dnevno, mi smo sad otišli na preko 400 litara. Veliki udar potrošnje traje od juče i oseća se da ljudi koriste vodu za zalivanje betonskih i zelenih površina“, kaže Rade Begenišić iz Beogradskog vodovoda.

Ali ne planirate isključenja i restrikcije?

Begenišić: Ne, radimo stabilno.

A stabilno toplo biće i narednih dana.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar