Prodaja drva Foto:TANJUG/ DUSAN ANIIC

Za razliku od prošle godine, kada se metar kubni ogrevnog drveta u Vranju plaćao između 40 i 45 evra, ove godine je cena počela da raste još od Uskrsa, a poslednjih dana stanovnici ovog grada, koji mesečno u proseku zarađuju tek oko 430 evra, za "kubik" izdvajaju i do 65 evra.

„Mi smo na poznanstvo uspeli da nađemo drva za 55 evra, ali idu i do 60, pa i preko… A pelet je 300-400 evra čak pa vi vidite“, kaže naš sagovornik Marko.

U strahu da cene do grejne sezone skoče još više, mnogi koji su u mogućnosti su već počeli da nabavljaju drva za ogrev iako je tek kraj maja.

Razgovarali smo sa nekoliko stanovnika vranjskog naselja Odžinka ispred čijih kuća smo zatekli naređana drva.

„Cene su naduvane, svi su ih digli, verovatno zbog energenata. Kad smo se raspitivali bilo je između 55 i 60 evra po kubiku za hrastova i bukova, a neki se zanose i sa 70 evra“, kaže Čedo.

Usluga sečenja je takođe skočila i za do 200 dinara po kubiku.

„Zavisi od debljine, ali je sada 700 do 800 dinara. Prošle godine je bilo tu negde, između 550 i 650 do 700 maksimalno“, kaže za portal Nova.rs Slađan, koji se time bavi.

Naši sagovornici kažu i da bagremova drva mogu da se kupe po ceni od 40-ak evra, ali da nisu baš najbolja za celu sezonu.

„Ono mora da bude baš dobro isušeno. Super je za potpalu, brzo se zagreje, ali ne ‘drži’. Nema žara“, kažu.

Komentarišu i da je pelet dostigao cenu od 300-400 evra po toni, kao i da se govori da će doći i do 600 evra po toni.

Četvoročlana porodica koja loži na dva mesta u kući za sezonu potroši oko 10 kubika ogrevnog drveta, što će ih sada koštati i do 600 evra. Uz usluge sečenja, na to treba dodati i još 50-60 evra, te će ljudi koji rešavaju grejanje za sezonu 2022/2023 morati da izdvoje mnogo više od jedne prosečne plate u Vranju koja je po poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku oko 430 evra, odnosno oko 56.000 dinara.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar