Vozaču saniteta iz Ćuprije prekipelo: Pokazao u kakvom paklu radi VIDEO

Društvo 04. avg 202217:21 > 17:4654 komentara
Podeli:

Zidovi i plafoni sa kojih otpada malter, vlaga, buđ, raspali nameštaj, zarđali wc čučavac, spoljašnja česma koja viri iz zida - ambijent je nedostojan zdravstvene ustanove, ali ipak, tako izgledaju prostorije u kojima vozači hitne pomoći u Čupriji, provode vreme kada nisu na terenu. Vozaču Miletu je, kako kaže, prekipelo zbog javašluka i rasula koji vlada u bolnici. Snimke svog radnog mesta objavio je na društvenim mrežama i ukazao na brojne propuste u organizaciji, kao i na stranačko i familijarno zapošljavanje.

„Istim sanitetom prevoziimo kovid pacijente u kruševačku bolnicu i decu obolelu od drugih bolesti za Beograd na dalje lečenje. Sanitet se malo isprska hlorom, ali to nije nikakva dezinfekcija. Kada sam rekao – kako sada da vozim nečije dete, vozio sam kovid, rekli su mi ‘ćuti i vozi‘. A, dva nova kombija stoje u garaži, oni služe samo da se direktor slika kada dođu televizije, ili da se prevoze njihovi ljudi“, priča za Nova.rs vozač Mile Nikolić (42) koji je odlučio da progovori o uslovima u kojima rade vozači saniteta.

Foto: Privatna arhiva

Podvlači ‘‘da više ne želi da ćuti o rasulu u bolnici‘‘.

On je na društvenim mrežama objavio snimke prostorija u kojima borave vozači i detaljno opisao kako izgleda njihov radni dan.

Foto: Privatna arhiva

 

Naveo je da se ‘‘presvlače napoplju‘‘ po svim vremenskim uslovima, za umivanje imaju česmu takođe napolju, prostorije u kojima odmaraju i gde im je dozvoljeno, kako kaže, da malo dremnu, opremljene su iscepanim i rasparenim stolicama ''koje su za rashod'', a zidovi, kaže, nisu okrečene osam godina. U dve sobice pretrpane stvarima, na snimku se vidi da sa zidova i plafona otpada malter, dok su ćoškovi crni od vlage i buđi.

Kaže i da je najgore u toaletu čučavcu, koji je zapušten ispod svake mere i dostojanstva.

Foto: Privatna arhiva

‘‘Mi po 12 sati provodimo na poslu, a u jeku pandemije kada su nam se zarazile kolege, dežurali smo po 24 sata. Nemamo uslove ni da se ljudski umijemo, a kamoli da se istuširamo. WC je kao iz horor filmova. Ovo nisu uslovi za jednu bolnicu‘‘, razočaran je on.

Dalje navodi i da nemarom i neodgovornošću rukovodstva, imaju dva sanitetska kombija kojima je istekla registracija, pa mogu da ih voze ‘‘samo po krugu bolnice‘‘.

Foto: Privatna arhiva

‘‘Mi smo jedini vozači hitne pomoći u Srbiji, koji prevoze egzituse (preminule, prim.aut). To je posao pogrebnih slubi, ali mi i to radimo, a mrtve prevozimo tim neregistrovanim sanitetima‘‘, otkriva naš sagovornik.

‘‘Ja sam sve objavio kako jeste, i ako bilo šta lažem, neka slobodno pokrenu postupak protiv mene. Stojim iza svake reči imenom i prezimenom‘‘, podvukao je Mile.

Zapošljavaju kumove, rođake i partijske kadrove

Mile Nikolić radi kao vozač saniteta skoro godinu i po dana, a zaposlio se u jeku pandemije. Iako je kaže, bilo najave iz najvišeg državnog vrha da će prioritet u zapošljavanju imati ljudi koji su radili u kovid zonama, tvrdi da je diskriminisan i da je ugovor na neodređeno dobio muž glavne sestre, koji kao vozač radi dva meseca.

Foto: Privatna arhiva

 

"‘Svi u bolnici znaju da je taj konkurs raspisan samo zbog muža glavne sestre. Ja sam ipak konkurisao i tada sam od direktora dobio pretnje otkazom zbog mog konkurisanja. Ne želim da ćutim o tome. To je mobing prema meni i čist nepotizam. Taj čovek radi samo dva meseca i odmah dobija ugovor za stalno, a meni već tri puta daju ugovor na šest meseci. Radio sam u kovidu, dva puta sam preležao koronu, nikada nisam bežao od posla, a sada dobijam pretnje. Nije ovo prvi put da zapošljavaju rođake. U bolnici ima mnogo kumova i rođaka koji su po tom osnovu dobili posao", revoltiran je Mile.

Foto: Privatna arhiva

Kaže i da je zbog ovog slučaja, pisao predsedniku Aleksandru Vučiću, te da je iz kabineta dobio odgovor da se obrati Ministarstvu zdravlja. Pisao je, dodaje i njima, ali nema nikakve zvanične reakcije.

"Prosledio sam sve Ministarstvu, obratio sam se i sindikatima. Imam njihovu podršku. Ja samo želim da se ovaj slučaj ispita. Jednostavno, tražim pravdu. Ja sam prošao sve obuke imam položen i ADR ispit, a zapošljavaju se rođaci i kumovi, koji odmah dobijaju rešenja za stalno", ogorčeno je zaključio naš sagvornik.

Foto: Privatna arhiva

Iz bolnice za sada bez odgovora

U Opštoj bolnici u Čupriji, u više navrata smo pokušali da dobijemo odgovore nadležnih rukovodilaca, u vezi sa navodima vozača Mileta Nikolića. U bolnici nam je rečeno da je direktor dr Slobodan Gajić na bolovanju do ponedeljka, a kada smo zatražili da razgovaramo sa zamenikom, zamolili su nas da pozovemo kasnije.

Na naš novi poziv, odgovorili su da direktor na pitanja novinara ne odgovara telefonskim putem, te da pitanja pošaljemo na zvanični mejl bolnice.

Pitanja smo poslali i u kabinetu direkrora dobili potvrdan odgovor na našu molbu da mejl sa pitanjima proslede direktoru, kako bismo odgovore dobili pre ponedeljka, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili nikakav odgovor.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar