Foto: Shutterstock

"Otvaranje vrtića je prouzrokovano potrebom da se zbrinu deca zaposlenih roditelja, u osnovi su ekonomski interesi, niko ne misli na interese dece", kaže za Nova.rs dr Dragana Pavlović Breneselović sa Katedre za predškolsku pedagogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. .

„Vrtići nisu čuvališta, a predviđenim merama se pretvaraju u to. Akcenat je na preteranoj higijeni i zaštiti, što je razumljivo sa stanovišta zaštite od koronavirusa, ali stavlja decu u potpuno neprimerenu situaciju“, kaže naša sagovornica.

Ona i njene koleginice Živka Krnjaja i dr Lidija Miškeljin obratile su se nedavno i pismom ministru prosvete Mladenu Šarčeviću u kojem su mu predočile sve potencijalne probleme i posledice koje po decu može da ima vraćanje u vrtića u vanrednim merama i okolnostima.

Foto: Shutterstock

„Preporuka je da država nađe drugi način da podrži zaposlene roditelje, nekom vrstom subvencija za čuvanje dece i uz neko minimalno otvaranje vrtića za one za koje baš ne može da se nađe rešenje. Ako je situacija užasna, kao što jeste, ako su potrebne neke izuzetne higijenske mere, mi ne dovodimo u pitanje potrebu tih mera, ali vrtići pod takvi uslovima ne treba da rade“, izričita je naša sagovornica dr Pavlović Breneselović.

Ona ističe i činjenicu da deca uče ono što žive – prema tome kakvo im okruženje formiramo i ona se formiraju na osnovu toga.

Ovako učimo decu da se plaše drugih

„Mi možemo decu svemu učiti, ali je pitanje da li je to u redu. Ne možemo se odnositi prema deci kao prema nekom plastičnom materijalu kojim možemo da manipulišemo kako mi hoćemo. Postoje neke značajne potrebe dece, potrebe za ljudskom bliskošću, za druženjem, za razmenom, istraživanjem okoline u kojoj žive“, kaže naša sagovornica i ističe da ovakvim merama decu dovodimo u situaciju kroz koju uče da se plaše drugih, da žive izolovano, da se plaše dodira sa okolinom i sa drugim ljudima.

Foto: Shutterstock

„Dugoročno to svakako ima posledice“, upozorava naša sagovornica.

Često čujemo i da decu novim pravilima treba učiti kroz igru. Pavlović Breneselović to vidi kao neku vrstu manipulacije i ističe i da ne treba na takav način zloupotrebljavati igru koja je suštinska potreba dece.

Uz svu stručnost i obrazovanje, ni doktorska titula ne pomaže našoj sagovornici da vaspitačima i roditeljima koji decu moraju da pošalju u vrtiće 11. maja da adekvatan savet kako da se na to pripreme.

Hugijenske mere već jesu sastavni deo ponašanja u vrtićima, pa mnogo veći problem vidi u pravilu o održavanju distance među decom.

Vojničke mere za decu nisu ni primerene ni poželjne

„Ne znam kako pripremiti dete na to da treba da drži distancu dva metra u odnosu na drugu decu? Ja kao neko ko se bavi predškoslim obrazovanjem i decom nemam na to odgovor. Možemo nekim strogim vojničkim disciplinskim merama, a takve mere nisu primerene, niti poželjne u vaspitavanju dece.

Deca su spontana, deca će kada vide vaspitačicu poželeti i da je zagrle. Deca imaju potrebu za fizičkim kontaktom, uče celim telom i svim čulima i mi ne možemo to da im ukinemo. Zista, ne bih uspela da kažem vaspitaču kako to da uradi. I nama odraslima, ako sretnemo komšiju na ulici, pa se malo zaboravimo i teško nam je da držimo tu distancu, a kamo li deci“, objašnjava Pavlović Breneselović.

Šarčević: Nek se obrate Kriznom štabu

Pošto su se naša sagovornica i njene koleginice sa Katedre za predškolsku pedagogiju Odeljenja za pedagogiju i andragogiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu svojim strručnim mišljenjem i pismom obratile ministru Mladenu Šarčeviću i od njega sme zatražili komentar.

„Pismo treba da naslove na Krizni štab…“, kratko nam je odgovorio ministar u SMS poruci.

Poslušali smo ministra, pa smo povodom ovakvog stava stručne pedagoške javnosti o povratku u vrtiće, zatražili i komentar pojedinih članova Kriznog štaba za suzbijanje koronavirusa, ali su naši brojni pozivi danas ostali bez odgovora.

Vlada Srbije: Neće biti subvencija za čuvanje dece

Mišljenje smo zatim potražili i iz kabineta premijerke Ane Brnabić.

„Otvaranje vrtića, najavljeno za 11. maj je u ovom trenutku neophodna mera, zbog roditelja koji moraju da se vrate na posao. Čuvanje dece kod baka i deka u ovom trenutku nije opcija. U toku je vanredno stanje, pa nisu razmatrane alternativne mere za pomoć roditeljima koji moraju da pošalju decu u vrtiće, nije bilo pomena o nekom drugom načinu čuvanja dece“, kažu u kabinetu premijerke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare