Foto:TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Vojni sindikat Srbije uputio je inicijativu Vladi Srbije da izmeni Zakon o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti tako da se omogući pravo na kupovinu stana pod povoljnim uslovima i profesionalnim vojnicima koji su u službi u jedinicama Vojske Srbije proveli najmanje tri godine.

Zahtev je poslat u nameri da se otkloni diskriminacija profesionalnih vojnika u pogledu prava na kupovinu stanova za pripadnike snaga bezbednosti iz programa Vlade, saopštio je danas Vojnog sindikata Srbije.

Zakonom o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, propisano je da pravo na kupovinu stana iz tog programa Vlade, nemaju oni koji nisu zaposleni na neodređeno vreme.

„Sa druge strane, bez obzira na to da li su u radnom odnosu i kod kog poslodavca, ovo pravo je, sasvim opravdano, dato licima u statusu borca, što znači da lice kome je priznat status borca npr. tokom NATO agresije na SRJ, 1999. godine, i koje je u vojnoj službi bilo tih 78 dana, danas ima pravo na kupovinu stana iz predmetnog programa“, tvrde iz Sindikata.

Dodaju da su od prava na kupovinu stanova za pripadnike snaga bezbednosti, neopravdano potpuno izuzeti profesionalni vojnici na službi u Vojsci Srbije, iako su npr. u toj službi proveli i više od pet, 10 ili 15 godina.

Sindikat poručuje da bi usvajanje te inicijative doprinelo i popularizaciji vojnog poziva, jer bi to za profesionalne vojnike bio jedan od značajnih benefita i stimulacija, ali i motiv mladima da se u Vojsci Srbije zaposle kao profesionalni vojnici.

Bonus video: Aleksandar Radić i Nikola Lunić – Vojska nije vaspitna ustanova

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar