RATOVI SRBIJA. Od gladi do nuklearnog rata: Čime nas Vučić plaši, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Petar Bošković Foto: Nova S

Ponovno pokretanje pitanja vraćanja obaveznog služenja vojnog roka je diskutabilno i preuranjeno, ocenio je kapetan bojnog broda u penziji Petar Bošković.

On je za TV Insajder rekao da je tačno da država mora da ima jaku i snažnu vojsku, te ocenio da, u slučaju da se vrati status koji je vojska imala ne bi uopšte imalo problema sa popunom jedinica.

Naveo je i da je osnovno pitanje zašto ministarstvo unutrašnjih poslova nema taj problem.

„Zato što oni imaju regres, zato što oni u svojim restoranima plaćaju kao u Skupštini, zato što imaju plaćeni prevoz, zato što imaju sindikat, i zato što imaju 20 posto veće plate a njih je duplo više nego vojske. I jedni i drugi nose uniforme“, smatra Bošković.

Dodao je da je Vojska Srbije sve to nekada imala.

Naveo je da je novac koji se planira za ulaganje u vraćanje redovnog služenja vojnog roka potrebno preusmeriti za podizanje statusa i plata vojnicima.

Bivši državni sekretar ministarstva odbrane Bojan Dimitrijević smatra da je suspendovanje vojnog roka bilo ishitreno, a da bi vraćanje bilo teška politička odluka.

„Suspendovanje vojnog roka 2010. je ishitrena reakcija tadašnjih vlasti u domenu ministarstva odbrane jer se smatralo da će na taj način jedan deo glasačkog tela biti privučen da glasa za tada vladajuću Demokratsku stranku“, rekao je on.

Rekao je i „da bi neka vlast išla u vraćanje vojnog roka, to znači da jedan broj glasača možda i neće da glasa za vladajuću ili neku drugu stranku koja to predloži“, te ocenio da je to za političare veoma riskantno.

„Kao što su išli lako u suspendovanje vojnog roka, tako će ići veoma teško u političku odluku da se vojni rok vrati“, izjavio je Dimitrijević.

Da rad u vojsci više nije atraktivan govori i da je Vojsku Srbije, prema podacima Vojnog sinidkata Srbije, u poslednjih pet godina napustilo oko 10.000 profesionalaca, preneo je insajder.net

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić je rekao da danas oko 80 odsto pripadnika vojske prima platu manju od prosečne u Srbiji.

„Plata jednog oficira – mladog poručnika ili kapetana – u rangu (je) jednog konobara u Kraljevu ili Vrnjačkoj Banji – onda je potpuno jasno zašto ti ljudi odlaze iz sistema odbrane“, rekao je on.

BONUS VIDEO Aleksandar Radić i Nikola Lunić: Vojska nije vaspitna ustanova

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare